Keszthely

2014.11.11. 16:40

Keszthelyi kerékpárút - Megkezdődött az új szakasz építése

A Hévíz–Keszthely közti kerékpárutat köti össze a Balatoni bringaúttal az épülő új szakasz, mely Keszthely nevezetességei mellett halad el.

Keszey Ágnes

A napokban kezdődött meg az új kerékpárút szakasz építése, mely 2751 méter újonnan épített és 983 méter kijelölt szakasszal rendelkezik. A kerékpárút Keszthely nevezetességeit: a Helikon Kastélymúzeumot, a Sétáló utcát és a Fő teret egy láncra fűzve a Pipacs utcától egészen a Balaton partig épül majd ki.

A munkálatokról Ruzsics Ferenc polgármester szólt:

- A kivitelezés az Erzsébet királyné útja Helikon park melletti szakaszán indult meg. Az Erzsébet királyné útján a Fő tér és a Petőfi utcai sarok közti szakaszon az új aszfalt kopóréteget viszik fel. Az Erzsébet királyné úton még az idei évben szeretnénk befejezni a munkálatokat. Akadályt jelenthet a telefonos fedlapok cseréje, melyről még nincs beruházói döntés. Munkálatok zajlanak a Georgikon utcán a Bercsényi kereszteződéstől a Georgikon u. 6-ig. E szakasz is elkészül még az idén. A Georgikon utcában a közvilágítási oszlopokat el kell tolni 1-2 méterrel – ez a napokban elkezdődik. Az Alapellátási Intézet előtt is megindult a kivitelezés.

Egy idén nyáron lezajlott kerékpáros túra résztvevői Tálos Mónika szervező (jobbra) indulás előtti eligazítását hallgatják. Jövőre már ez a csapat is új utakon kerülheti meg a Balatont (Fotó: archív/Keszey Ágnes)

A munkálatok érintik a parkolót, amit a kivitelezés idejére lezárnak, majd átalakítják. Parkolni a jövőben a Sopron utcáról közvetlenül lehet majd, a jelenlegi belső útról történő parkolás helyett, mivel ebből lesz a kerékpárút. Ütemterv szerint még az idén megvalósul a Bécsi kapu úton a négy méter széles aszfaltozott kerékpárút.

– A Bástya utcára külön engedély kell, ezt várjuk. A Kastély utcából a forgalom – a jelenlegi elképzelések szerint – visszafordul a Georgikon utca felé. Ehhez még szükséges a képviselő testület jóváhagyása. Az erre vonatkozó tervek a napokban készülnek el. Mivel ezen csomópont várhatóan átalakul az eredeti kiviteli tervekhez képest, a kastély bejárat és a Kossuth utca vége közti gránit burkolatú szakasz csak tavasszal készül el. A kerékpáros forgalom megindulásáig valamint a szezon kezdetéig el fog készülni a teljes kerékpárút. Az út menti házakban a bejárás a kivitelezés ideje alatt mindvégig biztosított lesz. A projektet 100%-os támogatottságú uniós forrásból finanszírozzuk - összegezte a polgármester.

- Az Erzsébet királyné utcai szakaszt, az aszfaltozás miatt az következő hetekben néhány napig részben elzárjuk a forgalom elől. A többi helyszínen is előfordulhatnak kisebb forgalomkorlátozások – tájékoztatott a beruházó, Horváth Sebestyén egyéni vállalkozó munkatársa, Kötél Róbert vállalkozásvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!