Keszthely

2016.04.20. 14:24

Kultúra és közlekedés Keszthelyen

Keszthely– Több mint háromezer diák érkezik a városba, s mutatkozik be több helyszínen 18 művészeti kategóriában. A Dunántúl legnagyobb ifjúsági kulturális fesztiválja ideje alatt a szokottnál nagyobb forgalomra számíthatnak a közlekedők, s útlezárások is lesznek.

Keszey Ágnes

Csütörtökön veszi kezdetét és szombaton zárul a Helikoni Ünnepségek Keszthelyen. Reggel hét órától a Közgazdasági Szakközépiskolában fogadják a Helikoni ünnepségre érkező diákokat: itt történik a regisztráció. A nap folyamán ezért a Rózsa utcában és környező utcákban jelentős autóbusz és személygépkocsi forgalomra kell számítani. 11.00 órakor a hagyományok szerint a résztvevők megkoszorúzzák a kastélyparkban gróf Festetics György szobrát, majd népes menet indul a parkba, a kastély – Sétálóutca – Fő tér – Erzsébet királyné útja szakaszon, a Helikoni emlékműhöz. Itt a 12.00 órakor kezdődő ünnepélyes megnyitón fellobban a helikoni láng is.

Már a reggeli órákban megkezdődnek az egyes versenyhelyszíneken a bemutatók, melyek pénteken is folytatódnak. A vers- és prózamondás kategóriának az Amazon Ház Látogatóközpont, a színjátszásnak a Balaton színház ad otthont. A komolyzenei művek a Festetics György Zeneiskolában hangzanak fel, a kórusok a Balatoni múzeumban énekelnek. A folklór kategória táncosai a Kísérleti utcai sportcsarnokban, a könnyűzene-ének, mozgásművészet, egyéb kategória fellépői a Csány-Szendrey Iskola Fodor utcai épületében lépnek fel.

A film és videó alkotásokat a Fejér György Városi Könyvtárban, a vizuális művészeti alkotásokat a Balaton színházban tekinthetik meg az érdeklődők, az irodalmi műveket pedig a Muskátli kávézóban lehet olvasni. Az egyes helyszínek közelében is a szokásosnál nagyobb forgalomra kell számítani. 14.00 órától a Fő téren versenyen kívüli fellépésekkel szórakoztatják a középiskolások a járókelőket. Sok más program mellett pénteken 19.00 órakor együtt énekel a Helikoni összkarban az összes fellépő kórus, így a Balatoni Múzeum előtt ezidő alatt lezárják az utat. A szombati, záró gálaműsor 15.00 órakor kezdődik majd, a Fodor utcai iskolánál, ekkor szintén jelentős forgalomra számíthatnak az arra közlekedők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!