Keszthely

2017.05.30. 14:15

Helikoni jubileummal - Indul a városnapi rendezvénysorozat

KESZTHELY Csütörtökön kezdődik és hétfőn ér véget a városnapi rendezvénysorozat, melynek keretében több évfordulót is megünnepelnek.

Keszey Ágnes

Idén 770 éve annak, hogy Keszthely neve először szerepelt írott formában a veszprémi káptalan oklevelében. 620 éve halt meg a település fejlődésében nagy szerepet játszó nádor, Csáktornyai Lackfi István - rá is emlékeznek, s több évfordulót megünnepelnek: 200 éve rendezték meg először a Helikoni Ünnepségeket, a gimnázium 245, az egyetem 220 esztendős.

A sétálóutca felett lengedező tértextilek átadásával veszi kezdetét a rendezvénysorozat csütörtökön 14 órakor, a színházban 15 órakor megnyílik a művelődési központ 35 éves szövés, népi kismesterségek szakkörének kiállítása. A két évszázados Helikoni Ünnepségekre emlékeznek 18 órakor a Helikon emlékműnél, 20 órakor pedig a színházban a korábbi fesztiválokon fellépők gálaestje kezdődik, a műsor sztárvendége Tóth Vera. A rendezvényre ingyenes a belépés, de a nézőknek előzetesen regisztrálniuk kell.

A sétálóutca felett lengedező tértextilek átadásával kezdődik a városnapi rendezvénysorozat csütörtökön 14 órakor Fotó: KÁ

Pénteken 10 órakor a színházban a székelyudvarhelyi Orbán Balázs Fotóklub tárlata nyílik meg, majd 11 órától a színházteremben tartja ünnepi ülését a képviselő-testület.

A Sétálóutcán 13 órakor Helikoni fődíjas költőkkel: Csete Somával és Körösztös Gergővel találkozhatnak az olvasók, és Szálinger Balázzsal, aki bemutatja az alkotókat. Ugyanitt 14 órakor adják át a Nők a Balatonért Egyesület és a városi könyvtár által „Helikoni életérzés" címmel meghirdetett irodalmi pályázat díjait. 17 órakor a könyvtárban „Helikoni életképek" címmel nyílik fotókiállítás, majd bemutatják a Helikon I. (1818) reprint és a Helikon 200 című köteteket.

A Balaton-parton pénteken 18 órakor középiskolások lépnek fel, 20 órától pedig az Irie Maffia koncertezik.

A hétvége is gazdag lesz programokban, ezekről hamarosan beszámolunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!