Keszthely

2017.07.17. 16:20

Georgikon borverseny, ötödször

KESZTHELY - Idén ötödik alkalommal került megrendezésre a borok versenye, derül ki az egyetem lapunkhoz eljuttatott közleményéből.

Zalai Hírlap információ

KESZTHELY Idén ötödik alkalommal került megrendezésre a Pannon Egyetem Georgikon Karán a kertészeti tanszék, a Da Bibere Zalai Borlovagrend, valamint a Georgikon Tanüzem Nonprofit Kft. szervezésében a karon végzett hallgatók vagy az őket alkalmazó cégek, vállalkozások, valamint a jelenlegi hallgatók és dolgozók által nevezett borok versenye, derül ki az egyetem lapunkhoz eljuttatott közleményéből.

Összesen 85 minta érkezett az ország szinte minden borvidékéről, melyből 53 fehérbor, 10 rozé, 2 siller és 20 vörösbor volt. Az évjárat gazdagságát mutatta, hogy 2013-tól 2016-ig neveztek borokat.

Három bizottság állt fel, ezekben dr. Pálfi Dénes, Ferencz Vilmos és Kulka Gábor elnökölt, valamint értékelte a pincészeteket és a magántermelők által nevezett borokat.

Kiváló nedűk érkeztek az ország 12 borvidékéről az idei versenyre, ami a 20 pontos értékelésben kapott bírálatokban is megmutatkozott, hangsúlyozza a beszámoló. A Sárga Borház Tokaji Aszu 2013 évjáratú bora nagy arany, 23 bor arany, 43 bor ezüst, 14 bor bronz, valamint 5 bor oklevél minősítést kapott.

Munkában a borbíráló bizottságok...
Fotó: Pannon Egyetem

A legjobb eredményt elért fajták szortimentje is széles volt. A fehérbort adó fajták közül a furmint, az olasz rizling, a sárga muskotály, az Irsai Olivér, a zenit és a pátria képviselték a helyi és regionálisan elterjed fajtákat, míg a chardonnay és a sauvignon blanc a világfajtákat.A rozé, siller és vörösborok kategóriáiban domináltak a cabernet sauvignon fajtából készült borok az aranyérmesek között, de ott voltak a kékfrankos és pinot noir-ból készültek is, valamint egy új fajtajelölt - a Messiás - okozott nagyon kellemes meglepetést. A bíráló bizottság sikeresnek ítélte az V. Georgikon Borversenyt.

Az ünnepélyes eredményhirdetés augusztus 2-án 18.30-kor lesz a Zalai Borcégér megnyitóján Keszthelyen, a Balaton-parton.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!