Keszthely

2016.04.21. 13:36

Elkezdődött a Helikoni Ünnepségek programsorozata

Keszthely – 3200 diák, 125 iskola, 18 kategória, 10 helyszínen: csütörtökön és pénteken is várja az érdeklő közönséget a kulturális programok sora a Helikoni ünnepségeken. A díjkiosztó gálát szombaton délután rendezik meg.

Keszey Ágnes

Vers -és prózamondás, színjátszás, komolyzene, kórus, folklór, könnyűzene, mozgásművészet, tánc – e versenyszámokban lépnek színpadra a középiskolások a kulturális fesztiválon, s a közönség megismerheti a vizuális művészetek, a film és videó, valamint az irodalmi alkotások kategóriára beérkezett műveket is. A versengés mellett szórakoztató programok is várják a belvárosban a résztvevőket és minden érdeklődőt. A Dunántúl legnagyobb kulturális seregszemléje csütörtökön vette kezdetét .

 

 

 

 

 

200 éve I. Festetics György hívta életre a Helikont - idézte fel Pálinkás Róbert a kastélymúzeum igazgatója, amikor megkoszorúzták a mecánás szobrát.

- Úgy távozzon mindenki Keszthelyről, hogy győzött - szólt a fiatalokhoz Regényiné Király Éva, az Újkori Középiskolása Helikoni Ünnepségek Alapítvány elnöke a kastélyparkban, ahonnan a menet a Helikon parkba vonult. A Helikoni emlékműnél Ruzsics Ferenc polgármester köszöntötte a megjelenteket, felidézve a fesztivál gyökereit, mely ma is meghatározó és örömteli a város életében.

 

 

- Aki hallja szavaimat, emelje fel a jobb kezét és mondja a körülötte állóknak: de jó, hogy itt lehetünk együtt – buzdította fogadalomra, s szólt a fiataloknak a helikoni hangulatról köszöntőjében Bajor Péter, a Magyar Tehetségkutató Szervezetek Szövetsége ügyvezető elnöke.

 

A Helikoni Ünnepségek Európában egyedülálló rendezvény: a kezdeti öt után ma már 18 kategóriában versenyeznek a fiatalok- emelte ki a fővédnök, dr. Festetics György, aki meggyújtotta a helikoni lángot, s ezzel ünnepélyesen is kezdetét vette három napos program.

Az első nap délutánján az irodalmi alkotások kategóriában eredményt is hirdetett a zsűri: Szálinger Balázs és Vörös István: fődíjas lett Körösztös Gergő /Széchenyi I. Gimnázium Dunaújváros/.

Csütörtökön a Tiéd a színpad! program keretében a belvárosban is bemutatkoztak a fiatalok, akiket este koncertek is szórakoztatnak.

A versenyprogramokra és a szabadtéri bemutatókra pénteken is várják a közönséget. A Várkertben 17 órakor rendhagyó irodalomóra kezdődik Horváth Viktor íróval. Este hét órakor Kodály-Berzsenyi: A magyarokhoz című művét éneklik közösen a fellépő kórusok a Balatoni Múzeumnál. Este komoly- és könnyűzenei koncertek lesznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!