Keszthely

2016.08.09. 18:01

Csik Ferenc sikerére emlékeztek

Keszthely - Kedden, a Balaton-parti városban több helyszínen is megemlékeztek a keszthelyi kötődésű Csik Ferenc napra pontosan 80 évvel ezelőtti olimpiai sikeréről.

Góth Imre

Keszthelyen, a Balaton-parton felállított Csik Ferenc szobornál, továbbá volt keszthelyi lakóházánál és a Szent Miklós temetőben található végső nyughelyénél is tartott megemlékezést a Csik Ferenc Olimpiai Baráti Kör.

A képen (balról) dr. Iglódi Endre, Ruzsics Ferenc és dr. Ágh Pál, a keszthelyi mólónál található Csik Ferenc szobornál Fotó: Góth Imre

A berlini olimpián Csik Ferenc 1936. augusztus 9-én a 100 méteres gyorsúszásban nagyszerű győzelmet aratott a nála talán esélyesebbnek tartott két japán versenyző, Yusa és Arai előtt. Keszthelyen mind a mai napig őrzik Pluhár István hangját, aki szurkolva biztatta az olimpiai döntőben: gyere, Ferkó, gyere .! Talán ez volt a magyar rádiós sportközvetítés első nagy produktuma.

Szerdán a bajnok Balaton-parti szobránál dr. Iglódi Endre idézte fel a sporttörténeti eseményt, ahol Ruzsics Ferenc, Keszthely polgármestere és dr. Ágh Pál, a Csik Ferenc Olimpiai Baráti Kör elnöke is néhány gondolattal emlékeztek a nagyszerű sportteljesítményre. Elhelyezték koszorúikat többek között Bodai Béla bácsival, aki kortársa, ismerője volt az a nagyszerű olimpikonnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!