Keszthely

2016.08.08. 14:45

Balatoni rózsa a burgonyaföldön – e fajtával kezdődött a betakarítás

Keszthely – Megfelelő mennyiségű és minőségű lehet az idei burgonyatermés. A korai érésű fajták betakarítása már megkezdődött, a késői érésűekre viszont még nagyon kell figyelni a termelőknek országszerte.

Keszey Ágnes

A napokban megkezdődött a korai érésű fajták betakarítása a Pannon Egyetem Georgikon Kar Burgonyakutatási Központ ültetvényein. Az intézet 25 hektáron termeszt vetőburgonyát. Öt hektárnyi területen termett krumplit megtartanak: ez lesz a saját jövő évi termés alapja, a többi vetőgumó a termelőkhöz kerül. Az intézet fajtalistája 14 tételből áll, de már nem mindegyiket szaporítják, hiszen a régiek helyét átveszik az újabbak. Jelenleg kilenc helyi nemesítésű burgonyát termesztenek. A két korai érésű fajta: a Balatoni rózsa és a Botond begyűjtésével kezdődött a másfél – két hónapig tartó betakarítás. Az intézet munkája nem csak a nemesítés és termelés, hanem kapcsolatot tartanak a gazdákkal is.

– Vidékenként is változatos volt az idei év. Itt Keszthelyen ideálisak voltak a termesztés feltételei – bocsájtotta előre dr. Polgár Zsolt, a Burgonyakutatási Központ igazgatója.

–. Mindig legjobbkor érkezett a csapadék, bár voltak a hirtelen jövő, nagy mennyiségű esők között egy – két hétig tartó, aszályos periódusok is. Fajtáink ezeket egész jól tűrik. Az időjárási változásokra érzékenyebb nyugati fajták most lehet, hogy könnyebben formátlanodnak. Összességében országos szinten nagyon jó évjárat volt – persze ott, ahol nem verte el a jég és nem kapott hirtelen túl nagy csapadékot – elemezte a szakember, aki az adatokról is szólt érdeklődésünkre.

– Országosan 25 – 30 százalékkal jobb terméseredményre számítunk, mint a tavalyi aszályos évben. Fajtától függően 250 – 300 mázsa hektáronkénti termésátlag jellemző, ami vetőburgonyában egészen jó eredmény. Az étkezési burgonya termésátlaga elérheti a hektáronkénti 600 mázsát, s minősége is jó országszerte –  ismertette az igazgató, akitől megtudtuk azt is, hogy idén Európa-szerte több burgonyát ültettek, így több lesz a termés. dr. Polgár Zsolt úgy látja, a hazai termésmennyiség fedezi az itthoni keresletet és csak tárolási problémák miatt lehet szükség importra.

dr. Polgár Zsolt a termőföldön az éppen akkor betakarított Arany chipkével. Ez is keszthelyi nemesítésű burgonya, „C” típusú, azaz könnyen fövő

Nem csak a betakarítás ad munkát a termelőknek: az őszi érésűek fajtákra még figyelni kell.

– Ami jó a burgonyának, az általában jó a kórokozóknak is. A növény számára ideális körülmények a gombabetegségeknek k is kedveznek. Csapadékos, viszonylag hűvös reggelekkel terhelt nyár volt, s a java még csak most jön, amikor gyakori lehet a reggeli harmat. A hosszabb tenyészidejű fajtáknál problémát jelent a burgonyavésszel szembeni érzékenység. Nagyon oda kell figyelni a termelőknek a lomb-és a levélvédelemre egyaránt. Nem szabad elhanyagolni a permetezést. A különböző hatóanyagtartalmú szereket váltogatva kell megvédeni a növényt, különben tárolási problémának nézhetünk elébe – tanácsolja a termelőknek dr. Polgár Zsolt.

A szakember hozzátette: a termelői árak fedezik az önköltséget. A vásárlóknak újdonság, hogy szeptembertől már csak fajtanév és felhasználási típus feltüntetésével lehet forgalomba hozni a burgonyát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!