Keszthely

2014.10.01. 19:45

A zene teszi szebbé életünket - fél évszázados a keszthelyi zeneiskola

Keszthely - A Zene világnapján, október 1-jén tartotta ünnepi koncertjét a keszthelyi zeneiskola, ahol két évfordulóra is emlékeztek: 50 éve alakult meg az intézmény és 20 éve vette fel Festetics György nevét.

Keszey Ágnes

A zeneiskola ifjúsági együttesei és a tanári kamarazenekar, valamint helyi zenei csoportok léptek fel a Balaton Színházban, ízelítőt adva a zeneiskolában folyó munkából.

Fotók: Csengei Ágota

- A zenei oktatás során a klasszikus zenétől kezdve az igényes könnyűzenéig a műfajok sokaságát ismertetjük meg növendékeinkkel. Nemcsak a hangszerek használatát tanulhatják meg a gyerekek, és szeretik meg a zenét, a zeneoktatás során kiemelten fontos a nevelés, a szellemi fejlesztés és a személyiség formálása is - mondja Bánhidai Tamás.

A műsorban fellépett a Bombatucada, a Musica Antiqua, a vonósegyüttes a Zeneiskola tanáraival.

Az intézmény vezetője megoszt egy történetet is:

- Sokszor mondom a szülőknek, próbálják meg eljátszani a Süss fel napot, és akkor megtapasztalják, hogy a hangszer megszólaltatása, dallam előadása milyen összetett és sokrétű figyelmet érintő komoly munka. A gyerekek koncentrálóképessége, kitartása, figyelme is fejlődik, és ez az iskolai tanulásban, eredményekben is megmutatkozhat.

50 éve játszik meghatározó szerepet a város és környékének kulturális életében a Zeneiskola - Bánhidai Tamás több mint két évtizede vezeti az intézményt. Fotó: Keszey Ágnes

Bánhidai Tamás, aki több mint kér évtizede vezeti az intézményt, felidézte a fél évszázados iskola történetét is:

- 1964-ben 200 tanulóval és 8 pedagógussal indult a munka. A zeneiskola első igazgatója dr. Borhy Ottó volt. Róla sokan tudják, hogy dr. Gaal Istvánnéval együtt dolgozva, tanítványaival bemutatta a Tücsöklakodalom című zenés-dalos gyermekjátékot, erről tv- felvétel is készült, ami nagy szó volt akkoriban. Közel 20 évig vezette az iskolát, majd a Musica Antiqua együttes megalakítója, Adorján József lett az igazgató – ő a magyar zeneoktatás hírét vitte szerte a világban. Jómagam 22 éve irányítom a Festetics György Zeneiskolát, célunk, hogy az együtt zenélés örömét is megtapasztalják a gyerekek.

Fontosnak tartom, hogy pedagógusaink kibontakozhassanak, a zenei nevelésben ne csak a tudásuk, hanem a személyiségük is megmutatkozhasson, így igen sokszínű az oktatás, melyben az értékteremtés is fontos szempont. Öröm számunkra, hogy több nálunk tanult egykori növendékünknek gyermeke is ide jár, és hogy igény van a zenetanulásra: ma már 428 tanulónk van, őket 20 zenetanár tanítja. A fa, amit 50 éve elültettek, most is hoz friss hajtásokat. Célunk, hogy a zeneiskola így működjön tovább,ehhez három dolog kell: társadalmi háttér, szülői igény és a finanszírozás. Ha ez mind együtt van, akkor továbbra is fontos szerepet kaphat a zenei nevelés, mely meghatározó a gyermekek életében. Fontos, hogy a zene továbbra is tegye szebbé hétköznapjainkat, ünnepeinket - emelte ki az iskola vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!