Keszthely

2015.01.01. 15:35

A jeges Balatonban koccintottak az évre

Keszthely – Ferenczi Ottó és Kovács Domonkos számára már hagyomány, hogy a Balatonban koccintanak az új év tiszteletére. 2014 utolsó napján sem tettek másként.

Keszey Ágnes

A hólepte Városi strandon – mely ebben az időszakban sétányként várja a látogatókat – igen hideg időben készült a két férfi az új év bátor megünneplésére.

A víz már fagyott volt és az időjárás is igazán télies: mínusz három fok körül volt a hőmérséklet.

– Az természetes, hogy nyáron fürdök, úszok minden nap a tóban, de nem hagyom abba ősztöl sem – mesélte az ötletgazda, Ferenczi Ottó. – Majdnem minden nap lejövök a Balatonra, így fokozatosan szokik hozzá a szervezetem az egyre hidegebb vízhez. Utoljára december 24-én mártóztam meg a tóban. És idén sem hagyom ki a balatoni koccintást.

– A hideg víz jót tesz az immunrendszernek. Nap mint nap lejövök, és megmártózom, és ha éppen nem jeges a víz, akkor úszom is. Nálam ez egész éves, mindennapos program – mondta Ferenczi Ottó kora délután, a strandra érkezéskor.

Léket kellett vágni, hogy a vízbe jussanak. A nagy érdeklődés által kísért szilveszteri programra készül Ferenczi Ottó, a jeges vízben való koccintás ötletgazdája (még a parton). Miközben barátja, Kovács Domonkos már a vízbe tart. Fotó: Keszey Ágnes

Az év utolsó napján, a kora délutáni órákban egyébként sokan sétáltak a Balaton-parton és a strandon is, csodálva a téli természet szépségeit. Sokan a Szigetfürdő padjain leülve, arcukat a nap felé fordítva, kabátban, sálban, sapkában és kesztyűben pihentek, beszélgettek néhány percet a hideg időben. Számukra érdekes – sőt, talán borzongató – látvány volt az esemény, sokan megálltak és kíváncsian szemlélték a télen nem mindennapi látványt.

A két férfi a Szigetfürdőn készülődött a megmártózásra. A víz már fagyott volt, így először megtörték a jeget, mely már 3-4 cm vastagságúra hízott, így léket kellett vágni, melyen keresztül a vízbe tudtak merülni.

Mikorra készen lett a téli fürdőzésre alkalmas hely, elindultak a kabinok felé, ahol lekerült a kabát, a sapka, néhány perc múlva pedig térdnadrágban, fedetlen felsőtesttel indultak a víz irányába. A lépcsőn át leereszkedve a lékbe merültek, és megmártóztak a vízben, miközben jég ölelte őket körül. És odabent koccintottak is – természetesen hideg pezsgővel.

– Boldog új évet kívánunk mindenkinek – mondták, majd kortyoltak még egyet a pezsgőből, és kijöttek a jeges vízből.

– Jó volt a víz, olyan mínusz két-három fokos lehetett – összegezte a hidegben, vizes térdnadrágban, törülközővel a kezében állva Ferenczi Ottó.

A stégen állva karjait még hóval is dörzsölte, majd kortyolt még egyet a pezsgőből, a kíváncsiskodóknak is minden jót kívánva, majd néhány perc múlva már ismét téli öltözetben beszélgettek.

Jeges víz, hideg pezsgő, téli időjárás – a fagyott Balatonban koccintott az új évre Kovács Domonkos (balra) és Ferenczi Ottó. Fotó: Keszey Ágnes

Az arra járók közül is megszólították őket, érdeklődve a nem mindennapi látványosságról. Egy hölgy például az életmódjuk és táplálkozásuk iránt érdeklődött.

– Saját magam miatt teszem ezt, mert jó a szervezetemnek, erősíti azt. Nem vagyok vegetáriánus, mindent megeszem és megiszom – foglalta össze röviden a tudnivalókat Ferenczi Ottó.

A két férfi azt is elmesélte, hogy a jeges víz, a téli idő és a hideg pezsgő után azért – az elmúlt évek tapasztalatai alapján – jót fog tenni egy kupica jó fajta, házi pálinka.

Az új év tervei között pedig természetesen szerepel, hogy majd a 2015-ös év utolsó napján is elindulnak a strandra és ismét a hideg vízben koccintanak az elkövetkezendő esztendőre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!