Keszthely

2017.07.03. 18:00

Párában úszó látvány - A zalai nyugdíjasok barangolása jelenben és múltban

KESZTHELY A keszthelyi Bethlen Gábor Nyugdíjas Klub jelenbe és múltba tekintő kirándulást szervezett június utolsó hetében.

Viola Beata

A barangolás első állomása a felcsúti Pancho Aréna volt, aminek kivitelezése és a sporttrófeák bemutatása elsősorban a férfiak tetszését vívta ki, de a hölgyek sem unatkoztak a létesítményt körbejárva. Zsámbékon a mécsesek, az ipari- valamint háztartási lámpák több, mint 1000 darabjában gyönyörködhettünk, majd századokra visszatekintve látogattunk el a 13. században épült, késő román - korai gótikus stílusú, háromhajós premontrei bazilika és kolostor maradványaihoz. Visegrádon a fellegvár impozáns kőfalai között, a vár történetét, erődrendszerét bemutató kiállítást, a Szent Korona másolatát és itteni őrzésének történetét, korhű panoptikumot, valamint vadászati, halászati, gazdálkodási kiállítást láttunk.

Felújított szélmalom a szentendrei skanzenben

A Dunakanyar párában úszó látványát sok-sok fotómasina örökítette meg. Nagy élményt jelentett a Pilis-hegység lábánál található, szabadtéri, az idén 50 éves évfordulót ünneplő szentendrei skanzen látogatása, ahol tájegységekre bontott, valahai hétköznapi- és ünnepi, paraszti életmódot bemutató falukép fogadott bennünket. Kápolnásnyék híres szülöttének, Vörösmarty Mihálynak szülőházában berendezett emlékhelyet, valamint a Halász-kastélyban, a Ferenczy család munkáiból látható alkotásokat tekintettük meg. Dinnyésen az egyedülálló vármakettek látványa, digitális megjelenítése várt.

Zsámbék: A 13. században épült, késő román - korai gótikus stílusú, háromhajós premontrei bazilika és kolostor maradványai

A pákozdi katonai parkban az 1848-49-es szabadságharc emlékére felállított obeliszknél a klub elnöke helyezte el koszorúnkat, s kirándulásunk szép élményeként hallgattuk Magyarország legnagyobb létszámú katonazenekarának a műsorát. Köszönet a szervezőknek az élmény dús napokért.

 

 

Bajzikné Panni titkár

 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!