Keszthely

2016.06.21. 18:07

Csengő hangú ének szól - Negyven éve nyílt meg a Festetics-kastély enteriőrkiállítása

Keszthely – Hétvégén lesz negyven éve, hogy megnyitott a Festetics-kastély enteriőrkiállítása. A jubileum alkalmából színes programkavalkád várja az érdeklődőket.

Varga Lívia

A főúri életformát bemutató tárlat idén „egy kis ráncfelvarráson esett át", hamarosan pedig teljesen meg is újulhat, bocsátja előre Pálinkás Róbert, a Helikon Kastélymúzeum igazgatója.

– A közelmúltban létrehoztunk egy Festetics-arcképcsarnokot, amely révén végigkísérhető a nemesi család Keszthelyre érkezésétől az 1943-as kapuzárásig minden fontosabb történés – fogalmaz az igazgató, hozzátéve: négy évtized már olyan távlat, amikor kicsit meg kell állni és visszatekinteni, számba véve a sikereket, és megtervezni a fejlesztéseket. Utóbbiakról elmondta: a Nemzeti Kastélyprogram támogatásával teljesen megújulhat majd a tárlat, többek közt annak köszönhetően, hogy egy kormányhatározat értelmében az országban található összes Festetics-műtárgyat Keszthelyre hozzák, egyebek mellett az Iparművészeti Múzeumból.

A Múzeumok éjszakáján korhű ruhába öltözött vendéglátók kalauzolják majd a látogatókat a kastélyban
Fotó: Bankó Zsolt

Az előttünk álló hétvége pedig az ünneplés jegyében telik: már pénteken megnyitja kapuit az északi szárny, ahol még szombaton is varázshangok játszóház várja a családokat. A jubileum kiemelt programja a keszthelyi Festetics-család életét képekben végigkísérő, Fénybe zárt idő című könyv bemutatója szombaton 17 órakor az Amazon Ház Látogatóközpontban, a díszvendég Festetics György lesz. A Múzeumok éjszakája programsorozat szintén szombaton 18 óra és éjfél között szórakoztatja az érdeklődőket. Az ünnepi kavalkád korhű ruhába öltözött vendégvárók, huszárok és a Boombatucada ütőegyüttes részvételével kezdődik. A parkban lovasbemutatókat tartanak, lesz operett koncert, továbbá hintózási és lovaglási lehetőség, s megtekinthető a hat állandó tárlat is. A Sárga szalonban időszaki kiállítás nyílik a 40 évvel ezelőtti kastélyról, a tárlókban megelevenedik a 70-es évek világa. Éjfélkor tűzijáték, előtte pedig a kastély belső udvarában egy teljes homlokzatos fényfestés kínál látnivalót, s lesz meglepetés szülinapi torta is. Vasárnap 19 órától a Helikon Kórus ad hangversenyt Csengő hangú ének szól címmel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!