Keszthely

2016.03.02. 18:25

Újabb másfél milliárd értékű fejlesztést terveznek

Keszthely – A Pálmaházba lepkék kerülnek, a parkba díszmadarak, s tervezik, hogy agárpályát is kialakítanak a Helikon Kastélymúzeumhoz tartozó zöldterületeken.

Keszey Ágnes

Idén negyvenéves a Helikon Kastélymúzeum: június végén, a Múzeumok éjszakáján, majd az azt követő napon ünneplik az évfordulót. Egy tárlaton bemutatják majd a nyitás korabeli miliőt is. Az eseményen jelen lesz Festetics György herceg, aki felidézi majd emlékeit, s bemutatják majd a nemesi család életét felidéző "Fénybe zárt idő" című fotóalbumot, s számos kiegészítő program is várja majd a vendégeket. A kastély enteriőr kiállítása folyamatosan bővül a Festeticsek és kortársaik egykori tárgyaival, melyek más múzeumokból kerülnek Keszthelyre. A közelmúltban megújult park, illetve a kastélyhoz tartozó zöldterületek pedig állatokkal is benépesülnek.

– A Pálmaházban talajszondás geotermikus fűtési rendszert alakítottunk ki. Átalakítottuk a látogatói útvonalat, s nyártól lepkeházként is fog működni – szólt az élővilágot érintő fejlesztésekről Pálinkás Róbert igazgató.

Az elmúlt öt évben több mint 2,7 milliárd forint fejlesztés történt a kastélyban, s további terveik is vannak.

A közelmúltban megújult park és a kastély körüli zöldterületek élővilága gazdagodik - mondta el Pálinkás Róbert
Fotó: Keszey Ágnes

– A Nemzeti Kastélyprogramban másfél milliárd forintra pályázhat a Helikon Kastélymúzeum. Ebben szerepel a negyvenéves kiállítás ráncfelvarrása: várhatóan a következő évtől bizonyos terek megújulnak. Olyan tereket is be tudunk mutatni, melyek nincsenek a kastélyban: nincsen hálószoba, fürdőszoba, étkező – ezekkel is bővülhet a kiállítás – emelte ki az igazgató.

A tervek tartalmazzák a Vadászati Múzeum továbbfejlesztését is.

– Terveink szerint egy dzsungelbemutató diorámát is készítünk, amely fölülről, mint egy magaslesről lesz látható.. A Vadászati Múzeum mögötti, egykor honvédségi épületben pedig egy hazai kiállítótér lenne: zalai gímszarvast és a Magyarországon vadászható fajokat mutatnánk be. A két épület között egy átjárót és egy dámos kertet szeretnénk létrehozni. A Pálmaház mellett található téren egy díszmadárház és -park is létrejönne. Ennek egyik része akár az idei nyáron is megvalósulhat: egy dísz vízimadárpark: akváriumokkal, tavakkal rendeznénk be a területet, több mint ötven fajjal népesülne be a főúri park. A Festeticsek egykor agarakat is tenyésztettek: egy agárpályát is szeretnénk létrehozni – sorolta a terveket Pálinkás Róbert.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!