Keszthely

2016.03.17. 15:43

Egy tabletta is halált okozhat - Vetélkedő a szenvedélyekről, függőségekről

Keszthely - Abortusz 13 éves korban, ismeretlen dizájnerdrog miatti rosszullét, napi szintű alkoholizálás – megtörtént esetek a fiatalok körében.

Keszey Ágnes

Hogy minél kevesebb ilyen legyen, a helyi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum ismeretterjesztő vetélkedőt szervezett Útkeresők, útvesztők címmel a Balaton Színházban.

Különböző szenvedélyekről, függőségekről és veszélyekről hallhattak a középiskolások. Például "a hálón fennakadva" címmel az internet veszélyeiről vagy az előítéletekről, a drogokról, a biztonságos szexről, a balesetek megelőzéséről, az energiaitalok, a dohányzás károsító hatásairól.

- Tavaly készítettünk egy felmérést, mely azt mutatta, hogy sok a hiányos ismeret a drogokról, az alkoholról, a dohányzásról. Ezt próbáljuk rendbe tenni, hogy tudják, milyen útválasztásuk hova fog vezetni – mondta el lapunknak dr. Boldizsár Erzsébet, a KEF elnöke. Az említett felmérés – és az orvosként dolgozó elnök tapasztalatai - mutatják: van tennivaló.

– A dizájnerdrogok – melyekhez a szórakozóhelyeken juthatnak hozzá a fiatalok - nagy veszélyt jelentenek. Ezek viszonylag olcsón hozzáférhetőek, de a terjesztők által ismeretlen vegyületek nagyon nagy veszélyt jelentenek, nem tudni, milyen hatása lesz, akár egyetlen tabletta is halált okozhat. A felmérésből az is kiderül: sok fiatal úgy véli, a napi, rendszeres alkoholfogyasztás normális, sőt a heti egy-két lerészegedés is belefér az életükbe. Nyaranta a 12-13 évesek is ott vannak a szórakozóhelyeken, az ő viszonyuk az alkohollal aggasztó - sorolta az életből vett tapasztalatokat dr. Boldizsár Erzsébet.

E témákról hallhattak a fiatalok előadásokat, majd a program végeztével tesztet töltöttek ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!