Keszthely

2016.02.10. 14:34

Forrás kell a kotráshoz

Keszthely –Magas vízállás és iszaposodás: két olyan jelenség a Balatonnál, melyre most nagy figyelmet fordítanak a szakemberek és a tóparti települések.

Keszey Ágnes

A hét elején megnyitották a Sió-zsilipet. Szerda reggel 125 centiméter volt a vízállás. A vízeresztés mértéke másodpercenként 30 – 35 köbméter. Így -ha nincsen hozzáfolyás - naponta körülbelül egy centiméternyit apad a tó.

–A zsilip megnyitása azért vált szükségessé, mert rendkívüli mennyiségű csapadék volt az elmúlt időszakban. A következő napokban az előrejelzések szerint a februári átlagos mennyiség másfélszerese is leeshet. Ez a tavon és a Balaton vízgyűjtő területén is komoly vízszintemelkedést okozhat – mondta el lapunk érdeklődésére Siklós Gabriella, a Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

Hogy meddig folytatódik a vízeresztés, az majd a mért adatoktól függ.

- Már tavaly is ideiglenes szabályozási szinttel dolgoztunk: 120 centiméter körüli volt a Balaton vízszintje ebben az időszakban, így nyáron kiváló volt a vízmagasság és a vízminőség- tette hozzá a szóvivő.

A tó környékén nem csak a vízállás hanem az iszap mennyiségének csökkentése is a megoldandó feladatok közé tartozik. Erről a tárgyalt a tóparti önkormányzatokat összefogó Balatoni Szövetség elnöksége a napokban.

– Vízminőségvédelmi szempontokból fontosnak tartjuk főleg a keszthelyi, a szigligeti és a fűzfői öbölben a kotrások mielőbbi elvégzését. Környezetvédelmi szempontból is fontos lenne, mivel ezáltal az iszapban felgyülemlett foszfor eltávolítása is megtörténik. A miniszterelnökség koordinálja a balatoni fejlesztési programot. Ezekhez a beavatkozásokhoz a KEHOP-ból látjuk biztosítva a szükséges forrásokat. Jelenleg nem tudjuk, hogy mikor realizálódnak ezek a források. Véleményünk szerint ez komoly gondot nem fog okozni a strandüzemeltetés tekintetében az idei évben, de a következő években fontos, hogy forrást találjunk rá - közölte érdeklődésünkre Balassa Balázs, a szervezet elnöke.

Ruzsics Ferenc, Keszthely polgármestere, egyben a Balatoni Szövetség társelnöke elmondta: a fürdőzők komfortérzetének növelése érdekében kérnek megoldást és forrást a kormánytól.

- A nyugat-balatoni térségben, tehát Keszthelytől – Balatongyörökig százmilliós nagyságrendű összegről lehet szó. Ez függ attól, hogy csak lepelkotrásra lesz majd szükség, mint valamivel több mint egy évtizede, vagy a jelentősebb ráfordítással, de igazi megoldással járó iszapcsapdák kikotrása is megtörténik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!