Keszthely

2016.01.20. 17:43

Születésnapi köszöntés a növényvédelmi fórumon

Keszthely – A 80 éves dr. Horváth József professzort köszöntötték a Pannon Egyetem Georgikon Kar Növényvédelmi Intézete által szervezett növényvédelmi fórum első napján, szerdán.

Keszey Ágnes

A huszonhatodik alkalommal megrendezett háromnapos konferencián a növényvédelem minden tudományterülete szóba kerül, jogszabályi változásokról, friss kutatási eredményekről is hallhatnak a szakemberek, így új kórokozók, kártevők, gyomnövények és ellenük való védekezés lehetőségei is szerepelnek a témák között.

– A nem szakmabelieket: a hétköznapi embereket is érinti például a puszpángmoly, mely a kiskertekben is megjelent, de szó lesz a fügemolyról is, ami szintén új károsító Magyarországon - mondott példákat lapunknak a szakmai fórum témáiról dr. Takács András, a PE Georgikon Kar Növényvédelmi Intézet igazgatója.

Nyolcvanévesen is aktív és érdeklődik a legújabb kutatások iránt dr. Horváth József. A szakmai fórumon a professzor szólt az őt köszöntő szakemberekhez
Fotó: Keszey Ágnes

Az új kutatási eredményeket is figyelemmel kíséri és mai gyakran bejár az egyetemre dr. Horváth József, akit születésnapján köszöntöttek, felidézve a virológia területén hazai és nemzetközi szinten is meghatározó munkásságát.

– A világon az elsők között foglalkoztam azzal, hogy a gyomnövények milyen szerepet játszanak a kultúrnövények megfertőzésében: a legutóbbi időkig nem foglalkoztak ezzel a tudósok. Számos eredményt értem el, amely rávilágított az ökológiai láncra, amely gyomnövények, kórokozók és kultúrnövények között van - idézte fel a kutató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!