Keszthely

2015.03.15. 19:15

Petőfi-emléktáblát avattak a keszthelyi Fő terén

A városban szombaton és vasárnap is voltak a forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulójához kapcsolódó rendezvények.

Zámbó Balázs

Vasárnap az ünnepség a Fő téri gyülekezővel kezdődött, ahonnan a résztvevők a Balatoni Múzeum elé vonultak. A Honvédelmi Minisztérium felhívásához csatlakoztak helyben, így az ünnepség elején a közönség közösen szavalta Petőfi Sándor Nemzeti dalát – Hertelendy Attila színművész vezetésével.

– Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc történelmünk egyik legnagyobb jelentőségű eseménye, és egyben nemzeti mitológiánk legszebb fejezete – mondta beszédében az ünnepség szónoka, Fónagy Zoltán történész. – A szabadság volt az a közös ügy, amelynek március 15. a jelképe azóta is.

Fónagy Zoltán történész: „Tanuljunk a forradalom hőseitől” (Fotó: Zámbó Balázs)

A szónok azt ajánlotta, hogy tanuljunk 1848-49 hőseitől. Tőlük, akik elveikhez, politikai és emberi becsületükhöz, a katonai és hivatali esküjükhöz való ragaszkodást életüknél is fontosabbnak tartották. Akik képesek voltak hétköznapi valósággá testesíteni a szabadság és egyenlőség elvont eszményeit.

A város Fő terén szombaton avatták fel Petőfi Sándor emléktábláját, Hunyadi László szobrászművész alkotását. Az ünnepség után fáklyás séta kezdődött, mely az 1848/49-es emlékhelyeket érintette.

Címkék#Keszthely

Ezek is érdekelhetik