Keszthely

2015.01.15. 13:30

Fejlesztések, beruházások Keszthely térségében

Keszthely - Az elmúlt esztendő egyik legnagyobb feladata az elkövetkezendő évek fejlesztési irányvonalainak meghatározása és a tervek kidolgozása volt, az idei év pedig a források lehívásának, a célul kitűzött korszerűsítések, beruházások megkezdésének ideje - mondta Manninger Jenő, akivel egyebek között ezekről beszélgettünk.

Keszey Ágnes

Zala megye 2. számú választókerületének, Keszthely térségének országgyűlési képviselője a tavaszi voksoláson immár negyedik alkalommal kapott felhatalmazást a választópolgároktól, hogy képviselje Keszthely és térsége érdekeit, lakóit és fejlődését.

- 2014 nem csak a három választás miatt, hanem a hét évet átfogó uniós tervezési ciklus fejlesztési programjainak kidolgozása miatt is sok feladattal járt. A stratégiai és operatív programokat a megyei önkormányzat fogadta el. A közgyűlés melynek őszig, az önkormányzati választásokig elnöke is volt szerepe is megváltozott, feladata a terület- és vidékfejlesztés lett. Hogyan tekint vissza az elmúlt évre?

- A Zala Megyei Önkormányzat a kormányzati célkitűzésekkel összhangban az önkormányzatokkal, a gazdasági szféra szereplőivel egyeztetve készítette el a zalai terület-, valamint gazdaságfejlesztési terveket. A fejlesztési programok hatvan százalékban gazdaságélénkítő hatású terveket tartalmaznak. A vállalkozások fejlesztése, a munkahelyteremtő beruházások támogatása kiemelt cél. Mindezek mellett a turizmus és a mezőgazdaság fellendítése, a kistelepülések felzárkóztatása is fontos feladat. Azon kell dolgoznunk, hogy a rendelkezésre álló forrásokat nem csak hogy lehívásra kerüljenek, hanem hatékonyak, munkahelyteremtőek legyenek. Az önkormányzati tervek megvalósulását segíti, hogy a kormány adósságkonszolidációs programja következtében főleg a kisebb településeket nem fenyegetik működésből fakadó veszteségek. A kormányzati támogatásoknál pedig a megyei jogú városok külön osztályt képeznek, a gazdaságban betöltött szerepük miatt, s én is támogatom, hogy a zalaiak is a szomszéd megyeszékhelyekhez hasonló összegeket kapjanak.

Manninger Jenő: A turisztikai attrakciók bővítése élénkítheti a turizmust, meghosszabbíthatja a szezont  Fotó: Keszey Ágnes

- A megfogalmazott prioritásokon belül milyen konkrét fejlesztéseket emelne ki, amelyek a térség fejlődését segíthetik?

- Választókerületemben említeném az ipari parkok létrehozását: Sármelléken, Keszthelyen és Zalaszentgróton. Ez utóbbi település sok pénzt kap közmunkára, de a munkahelyteremtő projektekre is várjuk a kezdeményezéseket. A vidékfejlesztési programokban előtérbe kerülnek a kistelepülések infrastrukturális, mezőgazdasági projektjei. A jogszabályi háttér átdolgozásával pedig azt szeretnénk elérni, hogy a föld és az erdők hasznát méginkább élvezzék a falvak lakói: ez nem csak a fejlődést szolgálja, hanem az élhetőbb lét megteremtését is.

- Hévízen, Keszthelyen és a két város térségében meghatározó a turizmus. Ebben az ágazatban milyen előrelépési lehetőségek vannak?

- A Hévíz városa által működtetett sármelléki repülőtér komoly jelentőségű, de össze kell hangolni az állam, a város és a magyar vállalkozói háttér szerepét. A turisztikai attrakciók bővítése élénkítheti a turizmust, meghosszabbíthatja a szezont. Keszthely legnagyobb projektje a Helikon kastélymúzeum fejlesztése melynek része az egykori Amazon épületének felújítása és a park megújítása is a közbeszerzési eljárás végeztével, tavasszal elindulhat. A kastély nagyon jól pályázott: öt pályázatból összesen 2,3 milliárd forint támogatást nyert el, s kap 175 millió forintot a Festetics mauzóleum felújítására is. A városban épül egy újabb kerékpárút szakasz, amely a Hévíz-Keszthely közti kerékpárutat köti össze a balatoni bringakörúttal. Az egészségügy területén jelentős előrelépést jelentenek a hévízi és a keszthelyi kórház közös pályázatai: száz százalékos támogatással, közel egymilliárdos ráfordítással. A fürdővárosban a leglátványosabban a terápiás részleg újul meg meg, Keszthelyre CT kerül. Még az elmúlt évben jelentős fejlesztések valósultak meg a közlekedési infrastruktúrában: az autósok birtokba vehették a keszthelyi és hévízi elkerülő utakat. A 71-es főút Rezi út kereszteződésében sok baleset történik, itt egy körforgalom kialakítása szerepel a közútkezelő tervei között. Az új csomópont tervezése megkezdődött, szorgalmazom, hogy mihamarabb elkészüljön.

- Az intézmények, közszolgáltatások működtetése is fontos feladat. Számos ágazatban reformok előkészítése zajlik. Milyen változásokat jelentenek ezek Keszthely térségében?

- A felsőoktatási reform keretében a Pannon Egyetem Georgikon Kara még nagyobb szerephez juthat. Mind a jelentkezési adatok, mind a képzési eredmények sikeres és eredményes működést tükröznek. A Dunántúlon az agrárképzést folytató három egyetem közül a keszthelyi kar büszkélkedhet a legnagyobb hallgatói létszámmal, 50 százalékos aránnyal. Ez az egyetem lehet az ország harmadik, egyben a dunántúli régió kiemelt agrárközpontja. A középfokú oktatásban változás, hogy a szakképzés a gazdasági tárcához kerül. A duális képzés révén a fiatalok a gyakorlati képzőhelyeken, a vállalkozásoknál szakmai- és munkatapasztalatot is szerezhetnek. Az infrastrukturális fejlesztések között megemlítem a balatoni déli vasút fejlesztését: 2016-tól a Szántód Balatonszentgyörgy szakasz elkészültével gyorsabban lehet eljutni Budapestre. Hosszabb távú cél a fenékpusztai közútszakasz bekötése az M7-es autópályára. Az országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának tagjaként pedig fontosnak tartom az épületek energetikai, energiahatékonysági fejlesztését, evvel és a környezetbarát közlekedéssel kívánok foglalkozni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!