Keszthely

2014.09.19. 11:22

Korszerűsítik a közvilágítást: energiatakarékos lámpák világítanak a keszthelyi utcákon

Keszthely – Megkezdődött a keszthelyi lámpatestek cseréje, melyet európai uniós támogatás segítségével valósít meg a város. A korszerűsítéssel a 88 millió Ft-os közvilágítási költségekből – melynek felét az állam fizeti – a városra eső 44 millió Ft-ból 19 millió Ft-ot takarít meg az önkormányzat.

Keszey Ágnes

A beruházással több mint 2600 hagyományos lámpatestet cserélnek ki energiatakarékos LED-es technológiájúra, ez Keszthely közvilágítási hálózatának körülbelül 80 százaléka. A kivitelező a héten megkezdte a munkálatokat. Az önkormányzat a kivitelezés teljes összegére támogatást nyert: csaknem 364 millió forintot pályázaton, és az EU Önerő Alapból további 64 milliót. Keszthely jövő évi költségvetésében hozzávetőleg 19 millió forintos megtakarítást jelent a beruházás. Az új világítótestekre a kivitelező cég 60 hónap garanciát vállal, így az energiaköltség megtakarításán túl a most még jelentős összeget kitevő javítási-karbantartási kiadásokkal sem kell számolni a következő öt évben. A fenntartási költségek csökkentése mellett az energiahatékonyság is fontos szempont volt.

 

19 millió Ft-ot takarít meg a város a közvilágítás korszerűsítésén - mondta el Ruzsics Ferenc polgármester sajtótájékoztatóján

 

- A városban növelni kívánjuk a megújuló energia felhasználásának arányát, amely költséghatékonyabb működtetést tesz lehetővé és a környezetbarát és fenntartható gazdaság kialakításához is hozzájárul. Több városi épületet napelemes rendszerrel szerelünk fel, továbbá egy biomassza üzem létesítésére is sikerrel pályáztunk -mondta el Ruzsics Ferenc.

A közvilágítás korszerűsítése kapcsán a polgármester hozzátette:

- A magasban kosaras autók segítségével dolgoznak majd, és ezek a járművek méretükből adódóan okozhatnak kellemetlenséget a közlekedésben. A kivitelezés ideális körülmények között két-három hét alatt lezajlik, az esetleges kellemetlenségekért kérjük a városlakók türelmét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!