Keszthely

2014.09.25. 14:54

A ciklus utolsó ülése Keszthelyen

Keszthely - Az önkormányzati választások előtt a ciklus utolsó képviselő-testületi ülésén 14 témáról határoztak a városvezetők.

Keszey Ágnes

Ezután a keszthelyi önkormányzat fenntartásában és működtetésében lévő intézmények és gazdasági társaságok még inkább figyelnek a játszóterek és játékok valamint sportlétesítmények és sporteszközök állapotára, valamint megalkotják balesetmegelőzési szabályzatukat is – határozott a képviselő-testület a Zala Megyei Kormányhivatal erre való figyelemfelhívása alapján.

A képviselő-testület áttekintette három önkormányzati tulajdonú gazdasági társaság: a komoly likviditási gondokkal küzdő Keszthelyi Hulladékszállító Egyszemélyes Nonprofit Kft., a kiegyensúlyozott, és fenntartható gazdálkodású, ám likviditási nehézségekkel küzdő Keszthely és Térsége Hulladékkezelő Kft., valamint az eredményes működésű Keszthelyi Városüzemeltető Egyszemélyes Nonprofit Kft. első félévi gazdálkodását.

A HUSZ Kft. gazdálkodási problémáihoz a lejárt vevői tartozások összeg mellett a lakosságot érintő díjcsökkentések is hozzájárulnak, továbbá külön gondot jelent, hogy annak ellenére, miszerint a törvényi előírások alapján a helyi vállalkozóknak kötelező szerződést kötni a helyi közszolgáltatóval a hulladék elszállítására, a tervezettnél kevesebb megállapodás jött létre. A HUSZ KFT. -nek több, mint 30 millió forintos tartozása van a Zalaispa nonprofit Zrt. felé, melyből a lejárt határidejű összeg rendezésére az önkormányzat 15 millió forint tagi kölcsönt biztosít, valamint felkéri a polgármestert, hogy kezdeményezzen tárgyalásokat a Zalaispa Zrt-vel a hatékony és gazdaságos működés érdekében.

A városvezetők elfogadták a jövő évi költségvetési koncepciót, mely a város működtetése mellett a fejlesztési célokat, pályázatok megcélzását is tartalmazza.

A képviselő-testületi ülésen Keszthely demográfia helyzetének áttekintése során szóba kerültek olyan tervek is, melyek a munkahelyteremtést szolgálják: egy élelmiszerfeldogozó üzem, inkubátorház és ipari park létrehozása, melyek a város megtartó erejét is növelnék.

Évtizedek óta húzódó probléma megoldására született megoldás: a Festetics-mauzóleum állami tulajdonba és ezáltal a Helikon Kastélymúzeum kezelésébe kerül. A kormány ugyanis csütörtökön tárgyalt arról, hogy ily módon átvállalja a műemlék épület felújításának költségeit, mely több, mint 185 millió Ft. A képviselők – több más napirendi pont tárgyalása mellett hozzájárultak ahhoz, hogy Dr. Sebők Ferdinánd háziorvos praxisát október 1-től Dr. Homonnay Adrián vigye tovább.

A ciklus utolsó ülésén döntés született arról is hogy, az önkormányzati választások után felálló új képviselő-testület az alakuló ülést követően – november 4-én tartja majd első soros ülését.

Címkék#Keszthely

Ezek is érdekelhetik