Keszthely

2014.08.03. 14:10

Az ország minden tájáról érkeztek a nyári tangótáborba Keszthelyen

Keszthely - A tangó több, mint egy tánc. Aki elkezdi, biztos, hogy sok mindent felfedez önmagában és megtud önmagáról. Mindezek mellett a tánclépések és a technika megtanulása alapvető. Keszthelyen erre volt lehetőség a Nyári Tangótáborban.

Keszey Ágnes

Bogdán Tihamér tangóoktató (balról) a helyes mozdulatokat mutatja az egyik táncos párnak. Fotó: Keszey Ágnes

„Táncolhatsz kicsi vagy nagy mozdulatokkal, nyitva vagy közel, puhán vagy keményebben, lassan vagy dinamikusan. Mindez függ a zene okozta érzésektől, érzelmektől." – vall a tangóról a keszthelyi tánctábor két oktatója, Czidor Katalin és Bogdán Tihamér a „Tangó nyár" beharangozójában.

– Ez a tánc erősíti a nonverbális kommunikációt egy olyan világban, ahol túl nagy a szavak ereje – fogalmazott Bogdán Tihamér, a Goldmark művelődési házban lezajlott kezdő és haladó kurzus egyik szünetében. – A párok a zene harmonikus miliőjében megtanulják megérteni egymást. Létrejön a polaritás, felfedezik, hogy mindkét fél értékeket hordoz, de más a feladata. A férfi keretet ad, ő a vezető, a nő a követő, aki a keretet kitölti. A vezetőnek az irányítást kell megtanulnia, a követőnek pedig azt, hogy felelősséget éreznek iránta. A tangó világa civilizált, barátságos szubkultúra, ahol folyamatos fejlődésre van lehetőség. Ezt a célt szolgálja ez a tábor, ahova az ország minden részéről érkeztek. Terveink közt szerepel egy tangóklub létrehozása Keszthelyen.

A tábor egyik résztvevője, a budapesti Nordin Eszter négy éve tangózik.

– Sokfajta táncstílust gyakoroltam, néptánctól a balettig. A tangó kihívás volt. Összetett, bonyolult, meg kell tanulni a másikra figyelést. A nő a követő, a vezető a férfi – összhangban kell lenni. Ám ez a tánc a követőnek is ad lehetőséget, hogy kifejezze magát. Én sokat fejlődtem a tánc által. Jobban odafigyelek másokra, már nem mindig akarom bebizonyítani az igazam.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!