Keszthely

2014.07.17. 13:55

Csökkenő adóbevételek Keszthelyen

Keszthely - Az adókivetések száma és az adóbevételek is csökkentek az előző évihez képest tavaly a városban, viszont nőtt a behajtások hatékonysága.

Hajdu Péter

Tavaly hét adónemből, pótlékokból és a bírságokból összesen 1 milliárd 15 millió forint folyt be a város kasszájába, ami kevesebb volt az előző évinél. A büdzsében azonban a realitásokat figyelembe véve határozták meg az adóbevételeket, így az előirányzat végülis túlteljesült értesítette lapunkat az önkormányzat Ruzsics Ferenc polgármester tájékoztatója alapján. A jogszabályi változások sem kedveztek a bevételeknek, például tavaly a gépjárműadó-bevételnek már csak a negyven százaléka maradhatott az önkormányzatnál a korábbi száz százalékkal szemben, ez 90 milliós kiesést eredményezett.Az összes adóbevétel felét az iparűzési adó jelentette, ebben az adónemben mintegy 70 millió forinttal többet fizettek be a vállalkozások tavaly, mint egy évvel korábban, és csökkent a hátralékok összege is. Az építményadó néhány nagyobb tartozás behajtásával nőtt kissé. Az önkormányzat adócsoportja több mint háromezer esetben kezdeményezett behajtást, 997 esetben rendeltek el hatósági átutalási megbízást (inkasszót), 367-szer foganatosítottak munkabér- vagy nyugdíj-letiltást magánszemélyek kommunális adójának behajtása érdekében, és 195 esetben vontak ki a forgalomból gépjárművet, a gépjárműadó hátralék miatt, továbbá 1500 fizetési felszólítást küldtek ki az év folyamán. Így 65 millió forint hátralékot sikerült behajtani.

Tavaly a gépjárműadó-bevétel 40 százaléka maradt csak helyben (Fotó: Archív)

Az idegenforgalmi adó alapját a keszthelyi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma határozza meg, ami tavaly csökkent. Az ebből származó bevétel mégis nőtt, de a hátralékok behajtásának köszönhetően. Az idegenforgalmi adó beszedésére, és a vele kapcsolatos nyilvántartások ellenőrzésére több mint ezer helyszíni ellenőrzés történt, ehhez a hivatali dolgozókon kívül két adatgyűjtő személyt is megbízott az önkormányzat. Keszthely ugyanis elmarad a hasonló városoktól a bevallott vendégéjszakákat illetően. Pedig ami ebből befolyik, azt az állam másfélszeres összeggel növeli, és ebből a bevételből az idegenforgalmat vonzó fejlesztéseket lehet megvalósítani hívta fel a polgármester a szállásadók figyelmét a közös érdekre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!