Keszthely

2014.02.11. 09:30

Bécsben is énekelt a Helikon Kórus

Keszthely - A Helikon Kórus az elmúlt évben is bővelkedett programokban, sikereit pedig mi sem mutatja jobban, mint hogy nemrég átvehették a Pro Cultura Keszthely elismerést.

Sámel József

Összesen tizennyolc alkalommal léptek közönség elé 2013-ban, hét önálló koncertetSámel József adtak, s szerepeltek más komolyzenei együttesekkel különböző helyszíneken, itthon és külföldön. Kendeh Gusztávné alapító karnagytól megtudtuk: Az elmúlt évben első szereplésük egy jótékonysági rendezvényen, a Fazekas Fanni Alapítvány szervezésében volt a Csokonai ÁMK-ban. Áprilisban vendégük volt a pécsi Szeráfi Kórus, júniusban a tatai Egressy Kórus, októberben a dunaszerdahelyi (Szlovákia) Szent György Kórus.

- Nagyon fontosnak tartjuk, hogy ápoljuk kapcsolatainkat a határon belüli és határon túli magyar kórusokkal - mondta. - Mindhárom kórussal közös hangversenyeket tartottunk a Fő téri templomban illetve a Helikon Kastélymúzeumban. Szerepeltünk továbbá a Színházban a Zenei Világnap tiszteletére rendezett kórushangversenyen a Szent Cecília tiszteletére tartott programon.

Június végén harmadik alkalommal rendezték meg a Balaton-parti városban a Keszthelyi Dalünnepet, ahol lehetőség volt a kórusok minősítésére.

A Helikon Kórus énekszóval köszönte meg a Pro Cultúra Keszthely díjat a Magyar Kultúra Napján tartott városi ünnepségen (Fotó: A szerző)

 

- A Helikon Kórus az országos minősítési rendszerben ismét elnyerte a Fesztivál Kórus címet. Nagyon örülünk a sikernek, hiszen ez az amatőr kórusok által elérhető második legmagasabb fokozat - tudtuk meg a karnagytól, aki elmondta: 2013 adventi időszakában ismét énekeltek Bécsben, a Rathaus gyönyörű Festsaal-jában. Műsorukat a nagy létszámú közönség és a szervezők is örömmel fogadták, és meghívást kaptak a 2014 évi Internationales Adventsingen rendezvényre. Hagyományos karácsonyi koncertjeiket idén is hallhatták az érdeklődők a keszthelyi Karmelita Bazilikában ez alkalommal közösen a Kis Szent Teréz Kórussal -, majd Hévízen, Zalaegerszegen, és a Kastély tükörtermében. Koncertjeik állandó hangszeres közreműködője volt Bánhidai Tamás (cselló) és dr. Pusztainé Puskás Zsuzsanna (zongora), ők művészi játékukkal segítették énekeiket.

A Helikon kórus munkásságát, Keszthely kulturális életében betöltött szerepét a város is elsimerte, hiszen a Magyar Kultúra Napi ünnepségen ünnepélyesen átvehették a Pro Cultura Keszthely díjat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!