Keszthely

2013.12.16. 14:55

Vadászható és védett állatfajok az ország legnagyobb diorámájában

Keszthely - Tóth Csaba tervezte hazánk legnagyobb alapterületű diorámáját, mely a magyar vadászható és védett állatokat mutatja be a napokban átadott ajkai erdei iskolában.

Sámel József

A Helikon kastélymúzeumhoz tartozó Vadászati Múzeum igazgatójának nem ez volt az első megbízatása, az év elején felavatott sepsiszentgyörgyi múzeumot ugyancsak ő álmodta meg, ahogy természetesen a keszthelyit is.

-Vadászó aranysakál, verekedő muflonok, öreg tölgyön gyülekező madarak, bőgő gímszarvas, vizes élőhelyek. Kis ízelítő abból, amit a közönség megtekinthet. Száz négyzetméteren épült meg a dioráma, mely negyven hazai faj, közel hatvan teljes alakos egyedét mutatja be. Természetesen úgy, hogy az élőhely pontos másait is elkészítettük - fogalmazott Tóth Csaba, akitől megtudtuk: az erdei iskolában található bemutatóhely a VERGA Zrt. közjóléti programjának keretében készült el. -Tavasszal kértek fel a tervezésre, novemberre az álom valósággá vált. Az eddigi tizenhárom esztendő tapasztalatai sokat segítettek a dioráma elkészítésében. A cél az volt, hogy szakmailag és látvány tekintetében egyaránt a legtöbbet hozzunk ki a létesítményből.

Az ajkai dioráma részlete. A teljes tárlat száz négyzetméteres alapterületű, és negyven hazai állatfaj közel hatvan, teljes alakos egyedét mutatja be a közönségnek   (Fotó: a szerző)

Nagy értéke a létesítménynek az az interaktív számítógépes program, amit Tóth Csaba dr. Sugár László professzorral írt.

-Az érintőképernyőn megjelenik a teljes dioráma, s bármely állatra bökünk , annak bemutatja a fotóját, hangját, illetve teljes leírását. E programot elkészítettük az átlagos látogatók, és a szakma iránt érdeklődők számára is. Vagyis, aki például vadászvizsgára készül, az is kiválóan profitálhat a böngészésből. Bemutatjuk az adott faj, egyed jellemzőit, s a legújabb kutatási eredményeket egyaránt. Néhány nap alatt már óriási sikere volt a Polster Gabriella természetfotós fényképeit használó programnak, amit természetesen folyamatosan frissítünk.

Tóth Csaba elmondta azt is, hogy a Hubertus Erdészeti Erdei Iskolát szeretnék folyamatosan élettel megtölteni, ennek érdekében a társaság vadászati szervezetekkel és iskolákkal kötött együttműködési megállapodást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!