Keszthely

2013.11.29. 11:25

IFA-t emeltek Keszthelyen

A helyi adók emelésén túl folyószámla-hitel felvételéről is határozott soros ülésén a Balaton-parti város képviselő-testülete.

Sámel József

Emelkednek bizonyos helyi adók, az önkormányzat januártól húsz forinttal emeli az idegenforgalmi adó (IFA) mértékét, mely jövő évtől így 410 forint lesz. A telekadót következő évtől övezetenként határozzák meg. A Balaton-parti területek után kell többet fizetni, és a terület nagyságától függően az eddig húsz, illetve ötven forintos négyzetméterenkénti árat harminc százalékkal növeli az önkormányzat.

Elhangzott: a hivatal munkatársai nagy erővel dolgoznak az adóhátralékok behajtásán. A háromnegyed éves zárást követő egy hónapon belül 53 millió forinttal sikerült az adóhátralékot csökkenteni, ami jelentős eredménynek számít.

Továbbra sem emeli az önkormányzat a tulajdonában álló ingatlanok bérleti díját, a szezonális kedvezmények mellett ezzel is támogatva a helyi vállalkozásokat. Döntöttek a képviselők arról is, hogy jövőre – 140 millió forint keretösszeggel, 2014. december 20-ai lejárattal – folyószámla-hitelt vesz fel az önkormányzat az adóbevételek ütemezéséből fakadó likviditási problémák kezelésére.

Bővül az Alapellátási Intézet ügyeleti területe. Balatonberény, Vörs, Balatonszentgyörgy, Hollád és Tikos települések önkormányzatai jelezték csatlakozási szándékukat. Az egészségbiztosítási pénztár finanszírozása mellett a csatlakozó önkormányzatok lakosságszám szerint hatvan forint/fő/hónap összeggel járulnak majd hozzá a működtetéshez. Keszthelyen is lehet kaszinó a képviselők döntése alapján. Az önkormányzat hozzájárult ahhoz, hogy az üzemeltetésre vonatkozóan a Nemzetgazdasági Minisztérium koncessziós pályázatot írjon ki a városban. Egy játékkaszinó működése többlet-adóbevételt biztosítana a településnek. Az önkormányzat sikeresen pályázott a Nemzeti Kulturális Alaphoz, melynek eredményeként egymillió forint támogatást nyert egy Bem József dombormű készítéséhez. Az alkotás felavatására várhatóan március 14-én este, a már hagyományos fáklyás felvonulás alkalmával kerül sor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!