Kert

2016.10.13. 16:15

Sok a munka ősszel is - Növényeink nagyon meghálálják a figyelmet és a gondoskodást

Keszthely - Az ősz beköszöntével is akad még munka a kertekben, s növényeink ilyenkor is figyelmet és gondoskodást igényelnek, hiszen fel kell őket készíteni a közelgő télre.

Keszey Ágnes

A lehulló falevelek eltakarítása ilyenkor állandó feladatot jelent. Nemcsak azért, hogy rendezett legyen környezetünk, hanem azért is, hogy megóvjuk növényeinket a későbbi megbetegedésektől. Ezért az avart nem javasolt elásni a talajba, inkább - ha engedélyezett - az elégetést vagy lerakóhelyre szállítást javasolnak a szakemberek.

A kerti növényeknek ki lehet adagolni az őszi műtrágyákat, így fű, fa, virág könnyebben átvészeli a telet. A zöldségeskert terményeit ilyenkorra már érdemes betakarítani, szerves trágyát kihordani majd felásni a kertet.

- Ha a növényekről elhullt az összes levél, napsütéses, 10-15 fokos időben érdemes lemosó permetezést végezni. Jól megválasztott permetszerrel mind az atkák, mind a gombabetegségek ellen tudunk védekezni. Olyan növényeknél, melyeken beteg levelek vannak, azok körül a földet is érdemes lepermetezni - javasolja a Hósvári Péter kertész.

Ilyenkor már nem csak a növények, a szárnyasok is gondoskodást igényelnek: madáretetőket is kihelyezhetünk a kertbe - mutatja Hósvári Péter Fotó: Keszey Ágnes

Más teendő is vár a kerttulajdonosokra: ideje a növények költöztetésének: például a muskátlik, leanderek kerüljenek melegebb helyre, de csak akkor, ha nem támadták meg fertőzések, vagy nem hernyórágta a levél. A nagyon károsodott virágot sajnos kidobásra kell ítélni. Az egészséges növényt érdemes átpermetezni, s lemosó permetszert is használhatunk A szobanövényeket is ápolni kell.

- Azoknak a növényeknek, melyek egész évben a lakásban voltak - és nem tették ki a szabadba - nem nehéz az átállás. A nyári heti egy tápanyagmennyiséget vissza kell csökkenteni havi egy alkalomra, mert télen nincsen vegetációs időszak. Rövidebbek a napok, kevesebb a fény és a növény ilyenkor pihenőidőszakot tart. Ha az ember túlzott tápanyagot ad, akkor elvékonyodik a növény: hosszú, világoszöld hajtásokat fog növeszteni a sok tápanyag és a fényhiány miatt. Kevesebb tápanyaggal szebben vészeli át a telet. Azok a szobanövények - például a sokak által kedvelt fikuszok - melyek nyáron a kertben voltak, lehet, hogy kellemetlen meglepetést fognak okozni.

- Ahol központi fűtés vagy cserépkályha van, ott száraz a levegő. Mindenki kétségbe esik, amikor elkezd sárgulni a levél, majd elindul, mint az őszi lombhullás. A külső, 50-60 százalékos páratartalomból bekerül a növény a 10-15 százalékos páratartalmú lakásba, ez hátrányos számára. Ezt nehéz korrigálni, hacsak az ember nem tudja hűvösebb helyre tenni, például lépcsőházba, ahol szépen át tud telelni. A kertész javaslata szerint meg lehet próbálkozni a párásítással, de ez nagyobb növényeknél nehézkes.

- Ha kisebbről beszélünk, az alátétbe lehet tenni egy kavicsréteget, amin mindig áll a víz, viszont a növény nem áll vízben - így ideális mikroklímát lehet kialakítani. Nagy növénynél ez nem egyszerű: ha van rá mód és lehetőség, naponta egy-két alkalommal érdemes kis fújókával párásítani a levelét - szól a tanács. Az sem mindegy, milyen vízzel tesszük ezt: a szakember esővizet vagy felforralt, kihűlt vizet javasol, hiszen így csökken a folyadék kalciumtartalma.

- A növény nagyon meg tud csúnyulni, ha a kalcium kiül a leveleken: egy sötét levelű növényből majdnem szürke lesz. A kártevők bent is előfordulhatnak: több szobanövénynél a pajzstetű, különböző levéltetvek okozhatnak problémát. Ha valaki ilyet vesz észre, permetezni kell: fagymentes időben kivinni a szabadba - tudtuk meg Hósvári Pétertől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!