Kert

2017.06.26. 17:30

Cseresznyebőr, vegyszerek nélkül

Hogy melyik a kedvenc gyümölcsöm? Amelyik éppen érik. Momentán a cseresznye és a meggy, az előbbi most a legédesebb, igyekezzünk még párszor belakni belőle, mert hamarosan lejár a mandátuma.

Fincza Zsuzsa

A meggy is már közel egy hónapja bejelentkezett, kezdte a korai Meteor, folytatták az érdiek, most jönnek a pándyk - ezért érdemes különböző érésű fajtákat ültetni.

Nem én találtam ki, de igaz, minél frissebb a gyümölcs és a zöldség, annál több benne a vitamin. A legideálisabb, ha odaállunk a fa alá és azonnal felfaljuk, amit leszedünk. Persze, csak amennyit gyomorrontás nélkül bírunk, a többit dolgozzuk fel, hogy legyen mivel télvíz idején szinten tartani az immunrendszerünket. Ha ügyesek vagyunk, megőrizhetjük a gyümölcsök és zöldségek belbecsének zömét.

 

A hagyományos szörpök és lekvárok mellett újabb tartósítási módokat is kipróbálhatunk. Gyorsan népszerűvé vált újdonság a "gyümölcsbőr". A név egy kicsit mókásan hangzik, de nem a gyümölcs megnyúzásáról, hanem pürésítéséről és annak dehidratálásáról van szó. Magyarul: addig szárítjuk a gyümölcspépet, amíg elpárolog belőle a víz és a massza bőrszerű állapotba kerül. Az előkészítés viszonylag egyszerű, a szárítás, az aszalás egy kicsit időigényesebb, s amíg nem kísérleteztük ki a módszert, figyelni kell az ideális időre.

Jómagam aszalógéppel készítem a gyümölcsbőrt, de állítólag a légkeveréses sütő is alkalmas rá, ha 40 Celsius-fokra beállítjuk, nem ég oda a püré és 8-12 óra alatt megaszalódik. Amúgy bármilyen gyümölcsből készíthető bőr, a cseresznye és a meggy, sőt, a málna is kiválóan alkalmas rá, a nagyobb magvúakat, mint a ribizlik, a szőlő, át kell passzírozni. Jómagam eperrel kezdtem, cseresznyével folytattam és a meggynél tartok. Leturmixolom a gyümölcsöt, az aszalógép tányérjára szilikonos sütőpapírt terítek, ráöntöm a gyümölcspürét, s ha este kapcsolom be a gépet, reggelre majdnem készre száradt az egész. Vannak az enyémnél modernebb aszalógépek is, amelyiken a hőmérséklet és az idő is beállítható. A meggy elég savanykás, ezért keverek hozzá egy kevés barnacukrot is, a cseresznyébe facsarok egy kis citromlevet, ha van egy kis almánk, a pektintartalmával sokat javíthatunk a bőr állagán. A végeredmény hasonlít a gumicukorhoz, a gyerekek ugyanolyan örömmel rágicsálják. Csakhogy a mi gyümölcsbürkénk egészséges csemege, nincs benne mesterséges ízesítő, rafinált adalék és tartósítószer. Ha már bio-módon megtermeljük a gyümölcsöt, a spájzoláskor se mérgezzük meg!

Ugyanazzal a masinával magát a gyümölcsöt és a zöldséget is aszalhatjuk: a cseresznyét, a meggyet magozva, a szilvát akár maggal együtt, az almát, körtét, fügét, a zöldségek közül a paradicsomot és a paprikát szeletelve. Bevallom, az első évben pórul jártam. Azt gondolva, az aszalványnak szellőznie kell, vászonnal kötöttem le a dunsztosüveget, bele is költözött az aszalványmoly és az egész megkukacosodott. Azóta csavaros tetővel zárom az üvegeket, a minap is tavaly aszalt paprikát és paradicsomot raktam a pörköltbe.

A legújabb segítőtársam a befőző automata. Sokan mondják, hogy nem más, mint egy rezsóra applikált fazék. Igaz. Csakhogy hőfok- és időszabályzója van, ezeket beállítom és nincs rá gondom. De nemcsak leegyszerűsíti a munkát, hanem lehetővé teszi a vegyszer nélküli tartósítást is. Még csak magozott meggyel próbáltam ki, azt is a saját levével és minimális édesítéssel. A lezárt üvegeket berakom az edénybe, annyi vizet öntök bele, hogy a tégelyeket háromnegyed részig ellepje. Egymásra is lehet pakolni, akkor az első sor teljesen víz alá kerül, de az nem baj. Beállítom a kapcsolókat 80 fokra és 30 percre, a gép felmelegíti a vizet, s amikor végzett, magától kikapcsol...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!