Kert

2016.11.28. 16:01

Hogyan gondozzuk az orchideát?

Dobronak - Bár a nemesítési folyamatoknak köszönhetően az Európára általában jellemző lakáskörülményeket jól bírja az orchidea, ám a növények királyának is nevezett trópusi virág akkor bontakozik ki teljes pompájában, ha a tartási körülményeire odafigyelünk.

Gyuricza Ferenc

Maga az orchidea elnevezés nem egyetlen növényt takar, hiszen az orchidea- vagy kosborfélék családja igencsak szerteágazó, csaknem minden szárazföldi élőhelyen előfordulnak, a Kárpát-medencében is több mint félszáz faj fedezhető fel belőlük. Amit a legtöbben mégis orchideaként ismerünk, az gyakorlatilag nem más, mint a trópusi esőerdők színpompás növénye, a phalaenopsis, közismert nevén lepkeorchidea. A Délkelet-Ázsiában őshonos virág már évtizedek óta a legelterjedtebb és egyben a legnépszerűbb szobai dísznövények közé tartozik Európában, s így hazánkban is. Mindezt többek között változatos színösszetételének, valamint a viszonylag egyszerű gondozásának köszönheti.

A phalaenopsis alapvetően meleg és párakedvelő növény, ám a hazai lakáskörülmények között is könnyen tartható. Az előnevelt, vagyis virágboltban vásárolt növény számára télen a 18 és 23, nyáron a 18 és 27 fok közti hőmérséklet az ideális, de jól tűri az ennél hűvösebb klímát is, viszont akkor a fejlődése lelassul, a növekedése leállhat, a bimbói pedig lehullhatnak.

A párás környezetet a növény permetezésével vagy folyamatos párologtatással tudjuk a virág számára biztosítani, arra azonban célszerű odafigyelni, hogy a víz ne álljon meg az orchidea levelein, az ugyanis károsító rothadási folyamatot indítha t el. Hasonló ok miatt kell kerülni a túlöntözést, a phalaenopsis számára telente elegendő a heti egyszeri, nyári időszakban pedig a heti két-háromszori folyadékutánpótlás. Ehhez célszerű a forrás- vagy szénsavmentes ásványvíz alkalmazása, de az esővíz is megfelelő lehet erre a célra. A szükséges tápanyag-utánpótlást pedig egyszerűen biztosíthatjuk az erre a célra kifejlesztett, s ma már bármely virágboltban beszerezhető speciális oldattal. A tápanyag hiányára mutató jel lehet, ha a növény szárain gyakrabban jelentkezik száradás. Az elhalt virágszálak eltávolításával azonban másodvirágzásra serkentjük a növényt, így célszerű azt minden esetben megtenni.

A kosborfélék általánosan sem tartoznak a nagy fényigényű növények közé, a lepkeorchidea pedig e tekintetben különösen alkalmazkodó. A minimális fényigénye a borús időjárási körülményeknek felel meg, ezért a lakás szinte bármely pontjára helyezhető. Tehetjük ablakba is, ám ilyenkor célszerű keleti vagy nyugati tájolású ablakot választani, hogy a tűző napfényt azért elkerüljük.

A lepkeorchidea kifejezetten érzékenyen reagál a fizikai sérülésekre, ezért a szárának és hajtásainak védelmére mindig állítsunk virágpálcát a cserépbe. Átültetéskor figyeljünk a gyökerekre, azok sérülése szintén visszavetheti fejlődését, de léggyökerek eltávolítása és betemetése is tilos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!