Kert

2017.03.27. 15:09

Hogyan metsszük a homoktövis bokrot?

A homoktövis, a tibeti szerzetesek több mint ezer éve használt gyógynövénye hazánkban is honos vadgyümölcs. Szabadlábon egyre ritkábban találjuk, nagyobb populációja csupán az újpesti természetvédelmi területen él.

Fincza Zsuzsa

Gyorsan terjeszkedő és sarjadzó gyökérzete miatt eleinte a futóhomok megkötésére használták, s csak később jöttek rá, hogy a bogyója ehető. Szépapáink anno előszeretettel ültették a karámok köré, egy idő után ugyanis magas, agresszíven tüskés bozótot alkot, így nem tudtak elbitangolni az állatok, s ami még fontosabb, a rájuk fenekedő toportyánok és más éhenkórász dúvadak viszont kívül rekedtek. De éppen ez a tövises, szúrós volta tart vissza ma is sokakat attól, hogy befogadják kertjükbe a „homok aranyának” is nevezett cserjét. Szó, ami szó, nagyobb ültetvényen a szüret elég macerás lehet, de a családi biokertekben pár bokorral könnyedén elbánhatunk.

Akár magunk szaporítjuk sarjhajtásról, fás vagy zölddugványról, akár konténeresen vásároljuk kertészettől és úgy ültetjük ki, az első két évben drasztikusan visszavághatjuk – ugyanis rendkívül gyorsan és dinamikusan cseperedő növény lévén kétéves korára akár egy méter magasra is megnyúlhat. Ha azt akarjuk, hogy dús és zömök bokorrá fejlődjön, bátran metsszük le akár a felét, s majd 2-3 éves kora után elkezdhetjük fokozatosan felengedni.Felnőtt homoktövis bokraink tavaszi fazonírozását kezdjük azzal, hogy szép komótosan eltávolítjuk az ágakról azokat a részeket, amelyek elszáradtak, elfagytak, vagy valami más ok miatt nem hajtottak ki – a homoktövisre jellemző, hogy minden tavaszra kialakulnak rajta ilyen elszáradt venyigék. Metszeni nem nagyon kell, magától is szép alakú bokrokat nevel, csak az idősebb ágakat vágjuk vissza. Törzses formázásnál szellős, napfényes koronát alakítsunk ki.

A homoktövis alkalmas arra is, hogy nyírt sövényt neveljünk belőle – a vadkároktól szenvedő gazdák ezzel, felelevenítve a szépapáink szokását, akár meg is védhetik növényeiket a lelegeléstől. Arra minden esetben számítsunk, ha elég laza a talaj, itt-ott feltörnek majd a gyökérsarjak, ezeket egy idő után irtani kell, ha nem akarjuk, hogy átvegyék kertünkben a hatalmat. Ha gyümölcsöt is akarunk szedni ültetvényünkről, ne felejtsük, hogy növényünk kétlaki, egy hímivarú homoktövis legfeljebb 9 nőivarú bokor megporzására alkalmas pollent termel. Egyébként teljesen biztosak csak virágzáskor lehetünk cserjéink nemében, a termős sárga sziromszerű csészéből áll és egyesével sorakozik a másodéves vesszőkön, a porzós barna színű és 4-6 szirom nélküli virágból alkot fürtöt. A vadnövény termése elég kicsi, borsó nagyságú, a nemesített fajták nagyobbak és ágai kevésbé tüskések.

Kiegyenlítetten és megbízhatóan terem, s ebben szerepet játszik az is, hogy nemcsak maga a növény fagyálló, hanem a virágai is csak mínusz tíz fok alatt károsodnak, s erre az áprilisi nyíláskor már kevés az esély. A termés szeptemberben, októberben érik be, de akkor még meglehetősen kesernyés és savanykás, viszont, ha megcsípi a dér, mint a legtöbb vadon termő gyümölcsünk, édessé, fogyasztható válik – állítólag a hideg hatására lebomló keményítő alakul át benne cukorrá. Egyébként így is, úgy is az egyik legtáplálóbb és vitaminokban leggazdagabb bogyósunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!