Kerkabarabás

2017.02.19. 18:30

Kártyalapok a kezekben

Kerkabarabás - Kedvező lapjárás, azaz szerencse, s persze tudás is szükséges ahhoz, hogy valaki sikeres legyen ultiban. Többek között ennek is köszönheti népszerűségét a kártyajáték.

Gyuricza Ferenc

Ezzel indokolták vasárnap többen is, hogy miért képesek órákat eltölteni az asztal mellett kártyalapokat tartva a kezükben. Kerkabarabáson ultiversenyt rendeztek, amire ezúttal 19 fő nevezett.

- A snapszer és az ulti, ez a két legnépszerűbb kártyajáték - mondta a program szervezője, Mimon László. - Közel húsz éve rendezek kártyaversenyeket, eleinte 12-13 helyen is volt rá érdeklődés, az utóbbi években azonban már csak négyet-ötöt tartunk.

A szervező azt is hozzátette, aki snapszerben jó, az nem biztos, hogy ultizni is tud, ám a legjobb ultizók snapszerben és más kártyajátékokban is kiválóak. A baráti és ismerősi társaságában akad néhány megrögzött kártyás, a versenyeken ők rendszeresen jelen vannak.

Négyen a Kerkabarabáson vasárnap ultizók közül. Balról Varga Balázs, Pordán Géza, Simonyai Elemér és Gaál Sándor
Fotó: Gyuricza Ferenc

- Az ulti az a játék, ahol a szerencse mellett a tudásnak is fontos szerepe van, sőt ez utóbbi számít inkább - magyarázta Mimon László, ám ezen kijelentését a játékosok részéről kisebb vita követte. Többen azt állították, hogy a jó lapjárás eleve meghatározza a játék kimenetelét, mások azt hangsúlyozták, hogy egy jó képességű ultizó tudásának nagy szerepe van a végeredményben.

- Körülbelül hatvan-hetven százalék múlik a lapon - szögezte le Balogh Lajos, majd Csernovitz Csaba is, egymástól függetlenül. - A szerencse minden kártyajátékot meghatároz, éppen ez a lényege.

Közben Mimon László azt is elmondja, azért a januártól március közepéig terjedő időszakra szervezi a versenyeket, mert a játékosok ilyenkor érnek rá a legjobban. A szőlőkben még nem indult el a munka, s a háztáji gazdaságokban is kevesebb a teendő. Az általa megszervezett idei sorozat éppen Kerkabarabáson zárul, a vasárnapi volt tehát a 2017-es versenyidőszak utolsó kártyapartija.

- Többekkel elbeszélgettünk arról, hogy jó lenne valamilyen szervezeti formát találni a hobbinkhoz, megalakíthatnánk például a helyi ultiszövetséget - vetette fel a szervező. - Nem mintha remélnénk vagy várnánk bármilyen támogatást, inkább magunk miatt. Lehet, hogy ez lesz a következő feladatunk, a versenysorozat iránti érdeklődésből úgy tűnik, tagság lenne hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!