Kerecseny

2017.04.12. 15:12

Már nem kézzel vetik el a krumplit a faluban

Kerecseny –A basa, a botond, a somogyi kifli és a balatoni rózsa azzal a kétsoros burgonyaültető berendezéssel kerül a földbe, melyet a közelmúltban vásárolt a település önkormányzata.

Szabó Zsófia

Szántja a barázdákat, formálja a bakhátakat és automatikusan adagolja, egyúttal ülteti is a krumplit a mintegy háromszázezer forint értékű eszköz, melyet a Start mezőgazdasági munkaprogram támogatásából szerzett be a falu vezetése.

– Szükség volt az eszközparkunk fejlesztésére – jelezte Réti Alfréd, Kerecseny polgármestere. – Ugyanis sok tennivaló akad a földeken, mivel több, mint négy hektáron termelünk zöldséget és gyümölcsöt. A földek negyed részén, egy hektáron krumplit termelünk, amelynek nem csak a gondozása, az ültetése sem kis feladat – tette hozzá.

Bogdán Tamás és Bogdán Lajos közfoglalkoztatottak a berendezés tartályát töltik fel burgonyával

Fotó: Pásztor András

A falu első embere elmondta: a vetőgéppel nem csak rövidebb idő alatt kerül a krumpli a földbe, kevesebb munkaerőt is igényel ennek köszönhetően a feladat. Korábban arra is volt példa, hogy tízen ültettek egyidőben burgonyát. A berendezés jóvoltából mindez pusztán két emberre hárul. Azonban, mint a község elöljárója hangsúlyozta, emiatt természetesen nem várható munkaerő leépítés. A huszonnégy fős közfoglalkoztatott csoportnak bőséggel van tennivalója nap mint nap a veteményekben, gyümölcsösökben.

– A burgonyavető működési elve egyszerű – mutatta a berendezést Réti Alfréd. – A láncos kiadószerkezetet a gép kerekei hajtják, így kerül majd a földbe a tartályból, egyenlő sortávolságra, a burgonya. A megfelelő működést nem a traktor vezetője ellenőrzi, hanem az eszköz peremén álló dolgozónk.

A polgármester elmondta: napokon belül újabb eszközzel, lekvárfőzésre, gyümölcslé készítésre alkalmas berendezéssel bővül a gépállományuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!