Csalás

2017.10.19. 13:39

Hamis tulajdoni lappal csaltak ki pénzt a banktól

KESZTHELY Hamis tulajdoni lapokkal csaltak ki közel 75 millió forintot egy osztrák banktól kilenc évvel ezelőtt, az ügyben nemrég született vádirat.

Arany Gábor

Az osztrák székhelyű, takarékszövetkezet jelleggel működő pénzintézet magánszemélyek számára nyújtott szabad felhasználású kölcsönt.

Fedezetként a megfelelő értékű ingatlanra jelzálogjogot jegyeztetett be elidegenítési és terhelési tilalom mellett. A bank gyakorlata az volt, hogy a magyarországi kölcsönigénylők esetében a tulajdonukban álló ingatlanról értékbecslést készíttettek egy általuk megbízott szakemberrel.

A történetben vádlottként szereplő, hajléktalan férfi 2008 őszén Nyíregyházán ismerkedett meg a vádiratban Zsoltként emlegetett társával, aki pénzkereseti lehetőséget ajánlott neki. A munkája annyiból állt, hogy ingatlanok adásvételi szerződését kellett aláírnia, a vétel előtt azokat felértékeltetni, az osztrák banktól a kölcsönt felvenni. Azaz strómanként működött közre az ügyletekben.

Az ezekhez szükséges dokumentumokat az eljárásban ismeretlenül maradt Zsolttól kapta meg. A fedezetül alkalmasnak talált debreceni, nyíregyházai ingatlanok adatait az interneten nézték ki, mert eladásra kínálták azokat. A stróman a tulajdonosoknál vevőjelöltként jelentkezett és kérte, hogy értékbecslést készíttethessen a vételhez szükséges kölcsön miatt. Az ingatlanok tulajdoni lapját ezt követően meghamisították, az ingatlanokon lévő terhelésekre vonatkozó bejegyzéseket eltávolították, és kizárólagos tulajdonosként került rájuk a stróman férfi, aki ezután bejelentkezett a debreceni lakcímre.

A dokumentumokat felhasználva 265 ezer euróról szóló kölcsönszerződést kötött a bank a férfival 2008. december 23-án, hatvan negyedéven keresztüli visszafizetésre. Ezt követően olyan tulajdoni lapokat hamisítottak, amelyeken már szerepelt a bank jelzálogjoga. Készült hamis biztosítási kötvény is az ingatlanokról, ezek is eljutottak a bankhoz. A dokumentumok beérkezését követően, 2009. január 12-én a költségeket levonva 241 ezer eurót utalt a bank a kölcsön igénylőjének, ő másnap az összeget átadta Zsoltnak, akitől a közreműködéséért 500 ezer forintot kapott. A bank a meg nem térült kárra polgárjogi igényt nem jelentett be.

A történtekről tájékoztatást adva dr. Pirger Csaba, a megyei főügyészség sajtószóvivője közölte, hogy a kölcsönt felvevő férfi ellen különösen nagy kárt okozó csalás bűntette miatt nemrég emelt vádat a Keszthelyi Járási Ügyészség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!