Fokozott figyelemmel

2019.04.05. 16:00

Továbbra is él a tűzgyújtási tilalom Zala megye egész területén

Már egy hete, hogy Zala megye egész területére elrendelték az általános tűzgyújtási tilalmat, ennek megfelelően a kirándulóknak, kerti munkákat végzőknek is egyaránt fokozottan figyelniük kell a tűzveszélyes tevékenységükre. Fontos, hogy ilyenkor tilos tüzet gyújtani a kijelölt tűzrakó helyeken is, az erdők és fásítások határától számított kétszáz méteres körzetben lévő külterületi ingatlanokon, a közút és vasút menti fásításokban. Továbbá tilos a parlag- és gazégetés is.

Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Forrás: Archív

Az erdőben kirándulók, a mezőgazdasági területeken dolgozók, a közúton és vasúton utazók fokozottan figyeljenek arra, hogy égő cigarettacsikket és dohányneműt ne dobjanak el, azt minden esetben oltsák el – áll a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatásában.

A szabadtéri tűzesetek 99%-át emberi mulasztás, hanyagság okozza. A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság továbbra is azt kéri a lakosságtól, hogy tartsák be az égetés szabályait és a jelenleg érvényes tűzgyújtási tilalomnak eleget téve a meghatározott helyeken ne végezzenek tűzveszélyes tevékenységet. A jogszabályi tilalom ellenére, illetve jogszabálytól eltérő vagy hatósági engedély hiányában végzett tűzgyújtási tevékenység miatt az önkormányzat, a környezetvédelmi hatóság és a tűzvédelmi hatóság bírságot szabhat ki.

Ha valaki a kertjében úgy éget zöldhulladékot, hogy azt nem engedélyezi önkormányzati rendelet, vagy nem a rendeletben meghatározott időben végzi, az 20 ezer forinttól 60 ezer forintig terjedő bírságra számíthat. A zalai települések vonatkozó rendeletei többségében az egyébként engedélyezett időszakban általános jelleggel tiltja a növényi hulladék égetést, tűzgyújtást azokban az időszakokban, amikor tűzgyújtási tilalom van érvényben. E településeeken tehát nem csak a miniszteri határozatban megjelölt területeken, hanem a település bel és külterületén egyaránt tiltott a szabadtéri tűzgyújtás.

Aki engedély nélkül éget külterületen, az 50 ezer forinttól fél millió forintig terjedő bírságra számíthat. Ha az égetés során akkora tűz keletkezik, ami miatt a tűzoltóknak be kell avatkoznia, 20 ezer forinttól 3 millió forintig is terjedhet a bírság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában