A kutyáját elkábították

2019.08.21. 11:54

Rokkantnyugdíjasra támadtak a rablók Nemesbükön – Vádat emeltek

Százmillió forintos zsákmányt remélve éjszaka törtek áldozatukra azok a férfiak, akik ellen a napokban emeltek vádat fegyveresen elkövetett rablás miatt.

Arany Gábor

A megyei főügyészség tájékoztatása szerint az őrző-védő szolgáltatással foglalkozó 37 éves alsópáhoki férfi a hasonló tevékenységet folytató 43 éves keszthelyi ismerősétől kapta az információt tavaly év végén, hogy egy Nemesbükön élő idős, rokkantnyugdíjas férfi az otthonában nagy összegű, 100-150 millió forintra tehető készpénzt tart pénzkazettában. Ezt onnan tudja, hogy az idős ember a családi házát újíttatta fel és a munkákon dolgozó személyek beszéltek neki erről. A keszthelyi férfi azt vázolta fel társának, hogy könnyen meg lehetne szerezni a pénzt, és tavaly decemberben meg is mutatta, hol lakik az idős férfi, majd közölte, ha a pénzt megszerzi, akkor a tippért ötmillió forintot kér. Az alsópáhoki férfi a rabláshoz 28, illetve 32 éves vindornyaszőlősi testvérpárt hívott segítségül, mert tudta, hogy a két férfi rossz anyagi körülmények között él és a pénz reményében könnyen rá lehet őket venni a bűncselekményre. Pár héttel később a trió tagjai meg is egyeztek rablás elkövetésében, ehhez feltérképezték a lakóház környezetét, kétszer éjszaka is odamentek, és felkészültek arra, hogy a tulajdonos német juhászkutyáját ártalmatlanítsák. Ebbe már bekapcsolódott az alsópáhoki férfi 29 éves zalaszentmihályi barátnője, aki felajánlotta, hogy szerez az állat elaltatásához gyógyszert, és elvállalta a gépkocsit vezetését a rabláskor.

Ilyen előkészületek után február 5-ére virradó hajnalban kettő óra óra előtt érkezett a három férfi Nemesbükre a zalaszentmihályi nő által vezetett gépkocsival, amit ő a faluszéli földútra leparkolt, társai az idős ember lakóházhoz mentek. A kutyának beadták az altatóval töltött kolbászt, majd tíz perc várakozás után fejükre maszkot húzva bementek a lakás hálószobájába, ahol jöttükre az idős ember azonnal felébredt. Ekkor 28 éves vindornyaszőlősi férfi a valósághoz nagyban hasonlító játékpisztolyt fogott rá és megfenyegette, adja át pénzét, különben lelövi, mire azt a választ kapta, hogy nincs otthon pénze. Közben testvére kutatni kezdett, ekkor az idős ember a folyamatos fenyegetések hatására átadta a 10 ezer forintot rejtő tárcáját a 32 éves vindornyaszőlősi férfinak, aki a kutatást ekkor sem hagyta abba, hamarosan megtalált két mobiltelefont, majd pedig a lezárt pénzkazettát is. Ezek után három férfi sietve távozott, a mobiltelefonokat a ház mögött eldobták, majd Vindornyaszőlősre hajtottak, ahol a rabláskor használt ruhákat, maszkokat elégették és a pénzkazettát felfeszítették. Ekkor derült ki, hogy a remélt százmillió forint helyett 840 ezer forintot és 1700 eurót tartott otthon az idős férfi. A zsákmányt egymás között elosztották, a tárcát és a kazettát megsemmisítették.

A rokkantsága miatt mozgásában erősen korlátozott és mások segítségére szoruló idős férfi a támadók távozása után hajnalban gépkocsiba ült és Keszthelyen a kapitányságon bejelentette a rablást; a tetteseket három nap múlva elfogták a rendőrök.

A megyei főügyészség sajtószóvivője, dr. Pirger Csaba közlése szerint a tettesek ellen fegyveresen, csoportosan, a bűncselekmény elhárítására idős koránál és fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás miatt emelt vádat a keszthelyi járási ügyészség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!