vádemelés

2019.11.19. 09:06

Pénzmosás miatt került bíróság elé két zalai férfi

Hamis banki átutalási megbízásokkal 70 millió forintnál többet akartak megszerezni, az ügyben két zalai férfi ellen emeltek vádat a napokban.

Arany Gábor

Fotó: pixabay.com

A megyei főügyészség sajtószóvivője, dr. Pirger Csaba tájékoztatása szerint 2015 őszén egy 55 éves, korában már büntetett zalaszentiváni férfi megállapodott 49 éves zalaegerszegi ismerősével, hogy utóbbi bankszámláit felhasználhatja külföldről érkező átutalások fogadására. A megállapodásuk értelmében az érkező pénzből másfél százalék jár a bankszámla tulajdonosának, a többit pedig átadja zalaszentiváni férfinak. Ezt követően 2015. október 28-án egy müncheni székhelyű német cég nevében kiállított hamis átutalási megbízást nyújtott be a büntetőeljárásban ismeretlenül maradt személy a német cég számlavezető bankjához. Ennek utasítása szerint 7 millió forintot meghaladó összeget utaltak át a zalaszentiváni férfi magyarországi bankszámlájára.

A pénzből 105 ezer forintot a számlatulajdonos a megtartott, a többit pedig átadta a zalaszentiváni ismerősének. A következő hónapokban, 2016. január első hetéig a büntetőeljárásban ismeretlenül maradt személy nyolc alkalommal nyújtott be nagy összegű, összesen 60 millió forintot meghaladó értékre kiállított hamis banki átutalási megbízásokat a számlavezető pénzintézeteknél különböző német, hamburgi, bambergi, rotenburgi, bandenburgi székhelyű cégek nevében. A megbízások minden esetben arról szóltak, hogy a pénzt a zalaegerszegi férfi által megnyitott bankszámlák valamelyikére kell átutalni. Egy kivételével azonban banki műveletek meghiúsultak, mert a pénzintézet alkalmazottja egyeztetett az utalást kezdeményező céggel, illetve más esetekben felismerték a megbízások hamis voltát.

A történtek alapján a két férfi ellen pénzmosás miatt emeltek vádat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában