Egész évben fenyeget

2019.08.07. 07:00

Nyáron is veszélyes a szén-monoxid

A nyár folyamán már többször, a napokban is szén-monoxid-érzékelő riasztása miatt hívták ki a zalaegerszegi hivatásos tűzoltókat a megyeszékhelyen.

ZH

Fotó: pixabay.com

A lakások mindegyikében a nyílt égésterű gázkészülék működése közben áramlott vissza a mérgező gáz a lakótérbe. A szén-monoxid-érzékelők időben figyelmeztették a lakókat a veszélyre, így senkinek sem esett baja, közölte a katasztrófavédelmi szervezet, amely közleményében hangsúlyozza: a szén-monoxid nem csak télen jelent veszélyt.

Vasárnap délután jelzett a szén-monoxid-érzékelő egy zalaegerszegi lakásban az Ady Endre utcában. A helyszínre a város hivatásos tűzoltóit riasztották, akiknek a mérései beigazolták a mérgező gáz kis koncentrációjú jelenlétét a lakásban. A gázszolgáltató szakemberei megtiltották a gázkészülék további használatát, emlékeztetett a tegnap kiadott közleményében a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Mint közölték, tapasztalataik szerint sokan tévesen a fűtési szezonnal hozzák kapcsolatba a szén-monoxid kialakulását, holott létrejöttének kockázata egész évben fenyeget. A mérgezéssel járó esetek fele a fürdőszobában történik.

Az otthoni fürdők és zuhanyzók általában kis méretű helyiségek, ezért kevés bennük a levegő. A nyílt égésterű vízmelegítők, kazánok, cirkók, bojlerek működés közben elhasználják a fürdőszoba levegőjét. Aki zárt ajtó mellett sokáig engedi a meleg vizet, és nincs semmilyen szellőzés a helyiségben, az az életével játszik. A víz melegítése során ugyanis mérgező gáz is keletkezik. Ha nem biztosított a levegő cseréje, akkor a felhalmozódó szén-monoxid veszélyes helyzetet teremt, magas koncentrációban egy-két percen belül halált okoz. Miután színtelen és szagtalan, ezért lehetetlen érzékelő nélkül észrevenni.

A nyári hőségben a kémények huzathatása megszűnhet, akár a visszájára is fordulhat, ezért fontos, hogy minden olyan háztartásban, ahol nyílt égésterű, gázüzemű fűtőberendezés működik, legyen szén-monoxid-érzékelő, mert életet menthet ez a készülék, hívta fel a figyelmet rá a katasztrófavédelmi szervezet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!