Kegyetlen bánásmód

2019.01.31. 07:00

Lezárták a nyomozást a söjtöri állatkínzó ellen

Százharmincegy kutya élt elképesztő körülmények között a Söjtör melletti Szénásvölgypusztán. Az ügyben indult nyomozást a napokban szüntette meg a rendőrség az elkövető halála miatt.

Arany Gábor

Ürülék borított mindent. Antal-Tizedes Éva, a Tetovált Állatmentők tagja a helyszínen egy kutyussal

Forrás: ZH Archív

Fotó: Arany Gábor

Annak idején írtunk róla, hogy 2017. október 4-én a rendőrség helyszíni szemlét tartott egy 60 éves osztrák nő által bérelt ingatlanon, ahol elképesztő körülmények között találtak 131 kistestű, yorkie, bischon és csivava fajtájú kutyát. Többségük faládákba, nyúlketrecekbe zsúfolva, enni- és innivaló nélkül, saját, vastagon megszáradt ürülékén élt, lábukat a vizelet kimarta. A kegyetlen bánás miatt több állat végtagja deformálódott, jellemző volt az izomsorvadás, a lesoványodás, a bolhásság.

A kutyák Zalacsányban élő tulajdonosa a szemlén nem jelent meg. Állatkínzás bűntett gyanújával indult eljárás a nő ellen, aki később tagadta bűnösségét. Sznopek Veronika, a megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivője közölte, a nyomozást lezárták, mert az elkövető december 25-én Zalacsányban elhunyt.

Ürülék borított mindent. Antal-Tizedes Éva, a Tetovált Állatmentők tagja a helyszínen egy kutyussal
Fotó: Arany Gábor / ZH

Az ügy előzményeihez tartozik, hogy 2017. október 3-án az egerszegi Bogáncs Állatmenhely vezetője bejelentést tett a rendőrségre az áldatlan állapotok miatt. Az ezt megelőző napokban a kutyák kimentésére a Zala Megyei Állatvédelmi Járőrszolgálat országos összefogást szervezett, így a rendőrségi szemle idejére 13 egyesület aktivistái gyűltek össze és szállították el a söjtöri jegyző által elkobzott állatokat. Közülük 4 elpusztult, 59 esetében pedig megállapítható volt a különös szenvedést okozó bánásmód is.

Nyúlketrecekbe zsúfoltan tengette az életét a kutyák egy része
Fotó: Arany Gábor

A történethez tartozik, hogy az osztrák nő ténykedésére az Állatvédelmi Járőrszolgálat már évekkel korábban felfigyelt. Feljelentést tettek a rendőrségen, mert Zalacsányban méltatlan körülmények között tartott kutyákat. Annak azonban nem volt semmiféle következménye. Ezt követően 2013 novemberében a megyei hatósági állatorvost levélben értesítették az állatvédők a szénásvölgypusztai állapotok miatt. Felmérésük szerint már akkor 100 kutya élt ott, a többségük szabad ég alatt. Ezután sem történt változás, mint ahogy a 2017 nyár végén tett újabb bejelentésüknek sem volt eredménye. Ez jól látszott az október 4-i szemle alkalmával is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!