Megfelelő tüzelővel és elegendő levegővel

2019.02.10. 07:00

Kéménytűz és annak megelőzése – Fogadja meg a katasztrófavédelem tanácsait

Szinte nem múlik el nap, hogy a tűzoltóknak ne kelljen kéményekben begyulladt korom miatt segítséget nyújtaniuk megyénkben.

Arany Gábor

A rossz állapotú kéményben begyulladó korom tüze percek alatt az egész tetőre átterjedhet, ami komoly károkat okoz vagy akár épülettűzhöz is vezethet

Fotó: Katasztrófavédelem

Zala megyében is sokan szilárd fűtőanyaggal, leginkább fával tüzelnek. Ilyenkor elengedhetetlen a kémények megfelelő állapotának fenntartása, figyelmeztet a katasztrófavédelem. A Cseresznyés Dániel szóvivő által összeállított tudnivalók arra hívják fel a figyelmet, hogy a rossz állapotú kéményben begyulladó korom tüze percek alatt az egész tetőre átterjedhet. Ezért kiemelten fontos a kémények rendszeres ellenőrzése, amely a lakosság számára ingyenes, de ezt a családi házaknál a tulajdonosnak kell kezdeményeznie.

Cseresznyés Dániel
Fotó: Katasztrófavédelem

A füstelvezető karbantartása mellett a megfelelő fűtő­anyag használatával lehet megelőzni a kéménytüzeket. Ajánlott megfelelően kiszárított tűzifával vagy brikettel fűteni, semmiképpen nem való kályhába a pár hete, hónapja kivágott fa. Ennek még jelentős a víztartalma, ezért nem jó hatásfokkal ég el a benne lévő pára, gyanta és egyéb anyagok kormot képeznek, ami kátrányosodást okozhat a kéményekben. A felhalmozódott korom vagy kátrány viszont könnyen meggyulladhat. A korom kiégése viszonylag gyors, a kátránynál ez viszont jóval magasabb hőmérsékleten és lassabban megy végbe. Mindkettő esetben számolni lehet azzal, hogy a tűz a kéményből az épületszerkezetekre átterjedve komoly károkat okoz vagy épülettűzhöz vezet.

A kéménybeli tűz megelőzhető, mégpedig a koromlerakódás minimalizálásával és a kémény rendszeres felülvizsgáltatásával, tisztíttatásával.

A rossz állapotú kéményben begyulladó korom tüze percek alatt az egész tetőre átterjedhet,
ami komoly károkat okoz vagy akár épülettűzhöz is vezethet Fotó: Katasztrófavédelem

A korom a tökéletlen égéskor keletkezik, ami többnyire akkor következik be, ha az égéshez nincs elég levegő. Ezért fontos tüzelés közben folyamatosan és végig biztosítani a megfelelő oxigéntartalmú, azaz friss levegőt. A korom fokozatos lerakódásával egyre szűkül a kémény belső keresztmetszete, s ez tovább csökkenti a kéményben a huzatot, ami felerősíti a korom lerakódását. Ez a réteg pedig akkor kátrányosodik, ha nem kellően száraz tüzelőanyagot használunk a fűtéshez vagy ha a rosszul méretezett, épített tüzelőberendezés vagy kéményrendszer miatt a füstgáz hőmérséklete már a kéményben lehűl és a pára kicsapódik. Ezért fűtéshez a felhasogatott és száraz, szellős helyen másfél, két évig tárolt keményfa, mint például akác, bükk, tölgy, gyertyán az ideális. Fontos kiemelni, a hiedelmekkel ellentétben a frissen kivágott akácfa magas víztartama miatt a vágás esztendejében még egyáltalán nem jó a tüzeléshez.

Fotó: Katasztrófavédelem

Alternatíva lehet a fabrikett, amely magas nyomáson készül különböző faipari termékek melléktermékeiből, mégpedig kötőanyag nélkül, préseléssel. Jó tulajdonsága a magas fűtőérték és a rendkívül alacsony hamutartalom. Csekély a nedvességtartalma, ezért a fabrikett jó hatásfokkal fűt, kevésbé veszi igénybe a kéményt és a fűtőberendezést.

Fontos: háztartási hulladékokkal tilos fűteni, a műanyag palackok, színes papírok, ruhaneműk égésekor olyan mennyiségű káros anyag rakódik le a füstelvezető járatokba, hogy még teljesen kitisztított kéménynél is pár hét alatt újra kialakulhat a gyulladóképes koromlerakódás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!