Tucatnyi ittas vezető

2019.04.05. 07:00

Egyetlen hét alatt tizenegy ember ellen indult eljárás Zalában

Bár az ittas állapotban okozott közlekedési balesetek aránya az elmúlt években hazánkban 9 százalék alá csökkent, sokan most is alkoholfogyasztás után ülnek volán mögé.

Arany Gábor

Fotó: Shutterstock

Ezt mutatja az is, hogy egyetlen hét alatt tizenegy sofőr – és nemcsak a férfiak – ellen emeltek vádat a zalai ügyészségek. Néhány az esetekből. Egy 56 éves hévízi férfi tavaly november 25-én délután Fiat Bravo személygépkocsijával balesetet szenvedett a 760-as főúton. Az autó letért a jobb oldali padkára, nekiütközött a szalagkorlátnak, majd tovább sodródva a szembejövők sávjában állt meg. A férfi könnyebben megsérült, s mint kiderült, súlyos fokú ittassággal ült a volán mögé.

Közepes fokban volt ittas az a 47 éves zalaegerszegi nő, aki november 19-én Szalapa külterületén szenvedett balesetet Citroen Berlingo kistehergépkocsijával. Egyenes útszakaszon vesztette el uralmát a jármű felett, letért a jobb oldali padkára, áthajtott az árkon, majd fának ütközött, végül az autó a bal oldalára borult. A balesetben a sofőr könnyebben sérült meg.

Korábban már elítélte a bíróság ittas járművezetés miatt azt a 65 éves türjei férfit, akit ez év január 15-én este Türjén állítottak meg a rendőrök. A Forddal közlekedő sofőr nem tartotta magánál a vezetői engedélyét, az alkoholszonda pedig közepes fokú ittasságot jelzett nála.

Szintén állt már bíróság előtt ittas járművezetés miatt az a 60 éves, német állampolgárságú, Lentiben élő nő, akinek a gépkocsiját február 12-én reggel hat óra előtt nem sokkal állították meg Lentiben, a Sugár utcában. Az alkoholszonda közepes fokú ittasságot jelzett a vezetőnél. Már volt büntetve ittas járművezetés miatt az az 54 éves nagykanizsai asszony is, akit tavaly december 28-án késő este Nagykanizsán, a Vörösmarty utcában állítottak meg ellenőrzésre a rendőrök.

Az Audi gépkocsit vezető nőt mintavételre előállították a kórházba, és a vizsgálat közepes fokú ittasságot mutatott ki nála. Szintén Nagykanizsán szűrték ki a forgalomból azt a 48 éves helybeli asszonyt, akinek Suzuki Swift személygépkocsiját a Balatoni úton állították meg a rendőrök március 18-án este nyolc előtt nem sokkal. Mivel a sofőr lehelete alkoholfogyasztásról árulkodott, előkerült a szonda, ami közepes fokú ittasságot jelzett. Egy 44 éves keszthelyi férfit március 7-én kora este a Balaton-parti városban, egy Fodor utcai parkolóban igazoltattak a rendőrök. A Chevrolet Lacettit vezető férfinél az alkoholszonda közepes fokú ittasságot jelzett. A megyei főügyészség sajtószóvivője, dr. Pirger Csaba közölte: a rendőrök a vezetői engedélyeket bevonták, az ügyészségek mindegyik sofőr ellen vádat emeltek ittas járművezetés vétsége miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!