Vádat emeltek

2019.09.10. 07:00

Bolhapiacon vásárolt puskával rapsickodott a kanizsai férfi

Idősödő rapsic ellen emeltek vádat, a férfit idén május 3-án hajnalban, a bakónaki hegyen érte tetten egy hivatásos vadász.

Arany Gábor

Fotó: Shutterstock

A megyei főügyészség tájékoztatása szerint a 68 éves nagykanizsai férfi tavaly decemberben a dél-zalai város bolhapiacán 20 ezer forintért vásárolt egy vadászpuskát, valamint legalább tucatnyi hozzá való lőszert. A fegyver és a lőszer tartására a férfi nem rendelkezett engedéllyel, ahogy a vadászatra sem volt jogosultsága.

A Nagykanizsához tartozó bakónaki hegyen levő pincéjében tartotta a lőszereket és a puskát, s egy alkalommal próbalövést is leadott vele. Aztán ez év május 3-án hajnalban magához vette a puskát és három darab lőszert, valamint a kereső távcsövét, hogy a közeli erdőben vaddisznót lőjön, és azt ellopja. A terület a kanizsai székhelyű Hubertus vadásztársasághoz tartozik. A férfi Polski Fiat 126 típusú személygépkocsijával a hegy északi végéhez ment, ahol az autót leállította. A puskába betárazott egy lőszert, majd gyalogosan az erdő felé indult.

Fél hat felé járt az idő, amikor a rapsic előtt a réten kifejlett vaddisznó futott át, amire rálőtt, de nem találta el. Ezután újabb lőszert tárazott a fegyverbe, majd elindult a gépkocsijához. Ekkor megjelent a közelében a Hubertus társaság fővadásza, aki terepjáróval osztrák vendéget vitt, hogy a hegyen vadásszanak. A fővadász felfigyelt a férfira, és látta, hogy puska van nála, ezért a gépkocsival hozzá hajtott, majd az előle lebújva eltűnni szándékozó rapsicot elfogta. A fővadász elvette tőle a fegyvert, kitárazta, majd telefonon értesítette a rendőrséget.

A kiérkező rendőrök lefoglalták a puskát és két lőszert. Ezek után a pincében házkutatást tartottak. Itt egy lőszerhüvely és még 12 darab lőszer került elő. Az igazságügyi fegyverszakértői vélemény szerint a lefoglalt puska 12/70 kaliberjelű IZS–18-E típusú, szovjet gyártmányú egylövetű tűzfegyver, és lőfegyvernek minősül. A férfitól lefoglalt összesen 13 darab magyar, csehszlovák és amerikai gyártmányú sörétes töltény pedig lőszernek tekintendő.

A megyei főügyészség sajtószóvivője, dr. Pirger Csaba közlése szerint a férfi ellen a kanizsai járási ügyészség orvvadászat, valamint lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés bűntette miatt emelt vádat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában