Gyermekkori álma lett a hivatása

2019.04.12. 11:30

Bemutatjuk Lukácsi Pétert, a zalai hős rendőrt, aki pénteken életet mentett

Állampolgári kötelesség? A rendőri pálya velejárója? A zalavári rendőr hőstettétől hangos a hazai sajtó.

Ujvári Klaudia

Fotó: Ujvári Klaudia

Mint ahogy arról már korábban beszámoltunk, nem éppen hétköznapi tettet vitt véghez Lukácsi Péter, a Készenléti Rendőrség nagykanizsai határvadász bevetési osztályának járőre. Az esemény helyszínén, a Kis-Balatonnál beszélgettünk a szabadnapos megmentővel.

- Éppen horgászni indultam, és akkor lettem figyelmes a korláton kívül tartózkodó hölgyre, aki a mélybe ugrott. Az időjárás sem volt kegyes, így erős sodrással kellett megküzdenem. Az asszony elmerült, csak a felbukkanó lábfejét láttam. Alámerültem, elkezdődött a tapogatózás. A mederfenék környékén a ruhája beakadt egy vasdarabba, így akarata ellenére sem tudott volna szabadulni. Kihúztam a partra, a betonon stabil oldalfekvésbe helyeztem. A sokkos állapotban lévő hölgy menni is alig tudott, beültettem az autómba és adtam neki egy pulcsit, miközben értesítettem a mentőket – részletezte a történéseket Lukácsi Péter.

Lukácsi Péter éppen azt mutatja, hogy hol ugrott be az asszony a Kis-Balatonba
Fotó: Ujvári Klaudia

Azonnal cselekedett, minél hamarabb ki akarta szabadítani az öngyilkosságot megkísérlő nőt. – Otthon gondolkoztam csak el igazán a történteken, akkor fogtam fel, hogy mégis mi zajlott le. Mikor a meleg autóból, szinte gondolkodás nélkül a hideg vízbe ugrottam – folytatta az egyenruhás. – Akár ugyanúgy elakadhattam volna, mint az asszony, de szerencsére minden a lehető legjobban alakult. Az állampolgári kötelességemet végeztem, melyhez hozzátartozik az emberélet megóvása, megmentése.

- A rendőr kiképzés ezért is jó, sokkal több információt, fogást sajátíthatunk el. Nekem gyermekkori álmom vált valóra azzal, hogy rendőr lettem. Mindenképp ki szerettem volna próbálni a civil munkát, de hamar rájöttem, hogy itt a rendőrségnél érzem teljesnek az életem.

A vízáradat a híd alá sodorta az asszonyt Fotó: Ujvári Klaudia

Miért válassza valaki a rendőri pályát?

- A rendőrség mottója remekül tükrözi, hogy miről szól ez a hivatás: „Szolgálunk és védünk!”. Nincs nagyobb sikerélmény, mint az, hogy egy bajbajutott emberen segíthetünk. Az állampolgároknál veszélyhelyzetben sokkal jobban érvényesül a félelem érzése. A rendőrök ezeket az eseteket megtanulják kezelni, pontosan tudják, hogy mikor mit kell tenniük, ezáltal gyorsan cselekedhetnek. Emellett változatos a munka, több területen kipróbálhatják magukat, legyen szó egy focimeccs biztosításáról, vagy a határszolgálat betöltéséről.

Hétfőn a Készenléti Rendőrség parancsnoka, dr. Kuczik János Zoltán rendőr dandártábornok jutalomban részesítette Lukácsi Pétert. Gratulálunk!

Lukácsi Péter (24)

Lakóhely: Zalavár

Iskola: Körmendi Rendészeti Szakgimnázium

Beosztás: Készenléti Rendőrség Nyugat-magyarországi Határrendészeti Igazgatóság Határvadász Bevetési Főosztály I. XIII. Határvadász Bevetési Osztály járőre

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában