Vádemelés

2018.01.09. 14:00

Ablak és redőny helyett átverés

Ajtók, ablakok, redőnyök készítését vállalta el egy férfi, de a munkákat nem végezte el, s a megrendelőitől előlegként átvett közel 2,2 millió forintnak csak a töredékét fizette vissza.

Arany Gábor

A nemrég vádemelésig jutott történet főszereplője 2016. június elejétől bejegyzett egyéni vállalkozóként kezdett nyílászárók és redőnyök forgalmazásával foglalkozni, ehhez a megyeszékhelyen üzlethelyiséget is bérelt.

A megrendelőknél előzetes felmérést végzett, majd ez alapján árajánlatot tett és különböző összegű előlegeket vett át.

Az ügyészség álláspontja szerint az ajtók, ablakok és redőnyök beszerzése, beszerelése eleve nem is állt szándékában, arra reális lehetősége sem volt. A megrendeléseket a gyártókhoz nem továbbította, az átvett előleget pedig saját céljaira fordította. Tucatnyi ügyfelét csapta be, volt akinek 25 ezer forintja bánta, akadt azonban olyan, akit 635 ezer forinttal csapott be.

Az első ügyfeleinek egyike a pacsai házába akart négy ablakot beszereltetni és a 455 ezer forintos, augusztus elejére elvállalt munkára előlegként 200 ezret adott át a „vállalkozónak”. Ő később a kivitelezési határidőt a gyártó német cég leállására hivatkozva augusztus végére módosította.

Ezután azonban már csak különféle kifogásokkal állt elő, a munkát nem végezte el, az előleget nem fizette vissza.

Hasonlóképpen járt az a szentpéterföldei megrendelője, akinél hat ablak cseréjét vállalta el 200 ezer forintért egy hónapon belül. A megrendelő a munkálatokhoz még az önkormányzattól is kapott kamatmentes kölcsönként 100 ezer forint támogatást, így fizette ki a vállalkozónak a munkadíjat. Az ablakok cseréjét azonban hiába várta, csak hitegetést kapott, augusztustól pedig a vállalkozó azt ígérte, hogy visszafizeti az átvett pénzt.

Ezt az ígéretet csak annyiban teljesítette, hogy tavaly május végén postán 100 ezret küldött vissza a szentpéterföldei megrendelőnek. Ebben közrejátszhatott az is, hogy ekkor már megindult a büntetőeljárás a csalárd ablakos ellen. Volt, aki nyílászárókat akart beszereltetni, de először árnyékolót rendelt, ám csak hitegetést kapott, így az előlegként kifizetett 25 ezer forintja volt a tanulópénz.

A legnagyobb kárt annak a kereskedőnek okozta, akitől továbbértékesítésre átvett 635 ezer forint értékben bejárati ajtókat, a kifizetésükkel azonban adós maradt.

A megyei főügyészség sajtószóvivője, dr. Pirger Csaba tájékoztatása szerint a „vállalkozó” ellen 12 rendbeli különbözőképpen minősülő csalás miatt emelt vádat az egerszegi ügyészség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában