Frissen Zalából

2022.02.04. 18:00

A szabadtéri égetés szabályaira hívja fel a figyelmet a Zala megyei katasztrófavédelem

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyfélszolgálatára egyre több érdeklődő hívás érkezik a szabadtéri égetéssel kapcsolatban. Érdemes figyelni arra, hogy ha lehet, inkább hagyjuk még száradni, vagy tároljuk száraz helyen az elégetésre szánt növényi hulladékot, mivel a csapadékos időjárás következtében ezek nedvesek, begyújtásuk pedig sűrű, az egészségre és a környezetre is káros füstképződéssel jár.

Katasztrófavédelem

Forrás: Illusztráció / Pixabay

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság emellett felhívja a figyelmet, hogy a belterületen történő égetést önkormányzati rendeletek szabályozzák, melyek világosan meghatározzák, hogy mikor és milyen időpontban lehet égetni. Kérjik, hogy aki belterületen égetni szeretne, az mindenképpen tájékozódjon az adott önkormányzatnál! Ezek a rendeletek nem egységesek, önkormányzatonként eltérnek. Amennyiben egy település rendeletben nem szabályozza az égetést, úgy az adott helyen növényi hulladék égetése tilos! – írja honlapján a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

 

A külterületi tarlóégetés és vágott növények égetése bejelentéshez kötött, amelyet a munkálatok előtt öt nappal a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságnak kell jelezni. De fontos tudni, hogy ilyen égetés is kizárólag növény-egészségügyi okokból történhet, vagy ha a növényi hulladék megsemmisítése, elszállítása más módon nem megoldható. Itt nem elegendő a szubjektív megítélés illetve pusztán a kényelmes megoldás választása. Ahol nem növény-egészségügyi ok áll a háttérben, vagy egyébként a növényi hulladék megsemmisítése más módon megoldható, ott komoly bírságot vonhat maga után ezek meggyújtása.

 

Akár belterületen, akár külterületen kívánunk a növényi hulladéktól égetéssel megszabadulni, fontos, hogy:

  • Mindig száraz legyen a növényi hulladék, amelyet meggyújtunk!
  • A tűzbe egyéb anyagot, például kommunális hulladékot, autógumit ne tegyünk!
  • tartsunk biztonságos távolságot a környező értékektől (épületek, építmények, erdők, fásítások, nádas stb.)!
  • Ismerjük az adott település égetési szabályzatát!
  • A tüzet soha nem hagyjuk őrizetlenül!
  • Tartsunk az égetés közelében megfelelő mennyiségű oltóanyagot (víz, homok, adott esetben tűzoltó készülék)!
  • Gondoskodjunk a tűz irányításához szükséges kézi szerszámról (gereblye, lapát, vasvilla)!
  • Ha feltámadó szelet tapasztalunk, azonnal oltsuk el a tüzet!

 

Az a személy, aki az érvényben lévő szabályokat megszegi, tűzvédelmi bírsággal is sújtható! Ez – az okozott károk megtérítésén túl és az előidézett károk mértékétől függően – húszezertől hárommillió forintig is terjedhet! A katasztrófavédelem javasolja, hogy aki ezt el szeretné kerülni, az egyrészt tájékozódjon, másrészt gondolkodjon alternatív megoldásokban, így például a zöldhulladék elszállításában, elszállíttatásában, vagy komposztálásában.

 

Baj esetén pedig hívják a 112-es segélyhívó számot, és kérjék a tűzoltók segítségét!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!