Kehidakustány

2016.06.22. 18:27

"Éljétek az álmaitokat” – világbajnok lett a Zalából származó Tóth Cecília

Kehidakustány - Közel két évtizedes álma vált valóra a Kehidakustányról származó Tóth Cecíliának: fitneszvilágbajnok lett néhány napja, éppen a 33. születésnapján. Az eredménnyel most már a profik között versenyezhet: ez is vágya volt. Vallja: mindig újabb és újabb célokat kell kitűzni.

Keszey Ágnes

Tizenkilenc éve mondta ki Tóth Cecília, hogy világbajnok akar lenni. Az álom most valóra vált: június közepén, az Érden megrendezett Natural Fitness Világbajnokságon, classic fitness kategóriában elérte a VB győzelmet. Persze hosszú út vezetett idáig. Sportos családba született: szülei -akik Kehidakustányban élnek- testnevelőtanárok és edzők. A Budapesten dolgozó Cili három éves kora óta sportolt: hét évig kézilabdázott, aztán jött az aerobik, majd a Fit-Kid versenysorozat, melynek első selejtezőjét rögtön megnyerte. Már akkor érezte, ez a neki való sportág. Ezen a versenyen jelen volt az akkor VB 2. helyezett Kállai Ildikó, akit aztán nem sokkal később fel is keresett a 14 éves Cili édesapjával együtt.

– Feltettem neki száz kérdést, s ő akkor azt mondta: „Cilike, szerintem az lenne a legjobb – és akkor én most felajánlom neked – hogy én lennék a te edződ". Az a pillanat teljesen bennem él: euforikus állapot volt. Azon a nyáron gyakran jártam Budapestre, rengeteget edzettem. A szüleim támogattak anyagilag, lelkileg, mentálisan, mindenhogyan. A szüleim nélkül nem lettem volna semmilyen bajnok. Olyan hátteret biztosítottak nekem, hogy élhessem az álmaimat – mesélte Tóth Cecília.

A győzelmet hozó, évekig formált gyakorlat
Fotó: Brzezánsky Péter

S aztán sorra következtek a versenyek, melyek a további győzelmeket is meghozták. A zalaegerszegi Ságvári – s közben Kölcseyvé vált – gimnáziumban tanult magántanulóként a kehidakustányi lány, közben rendszeresen járt a fővárosi edzésekre. Megnyert több magyar bajnokságot, s 1998-ban az egyik kereskedelmi televízió riportere tette fel a kérdést, hogy mi a célja a fitnessben: erre válaszolva mondta ki először, hogy a világbajnoki cím.

Ám 2001-től egy csalódás miatt tíz év kimaradt a versenyzésből. A sporttól nem szakadt el, továbbra is az élete része maradt: elvégezte a Testnevelési Egyetemet, személyi edző, oktató és vállalkozó lett.

Aztán egyszer mélyről előtört belőle az érzés, hogy hiányzik neki a versenyzés, és hogy a célját még nem valósította meg. Így aztán újra és újra megmérettette magát. Négy éve világbajnokságokon is indul: több második helyezést ért el.

- Akkor már elkezdtem keresni a natural szövetségeket. Csak ilyen versenyeken indulok, ahol van doppingteszt: nekem nem opció a dopping. A fitness versenyzés alapja az egészséges életmód, de ez ma már nem így van - teljesen elment az élsport felé. Az én egyik titkom, hogy egészséges életet élek. Számomra a fitness az esztétika, a szépség és az egészség kombinációja. A versenyzés is erről szól: a legszebbet, a legjobbat, a legegészségesebbet hozzuk ki magunkból- vallja.

A pillanat, amikor elhangzott, hogy valóra vált az álom: Tóth Cecília világbajnok
Fotó: Várszegi Gábor

A táplálkozás nagyon fontos szerepet tölt be: Cecília zöldséget, gyümölcsöt és halat eszik, húst egyáltalán nem. A verseny előtti néhány hónap a kemény diéta időszaka. Az idei bajnokságra néhány hónappal a megmérettetés előtt nevezett. Két hónapig hajnali öt órai kelés, napi két-három súlyzós és kardiós edzés, a gyakorlat finomítása és gyakorlása, kiegészítő edzések után elérkezett június közepe: a születésnapján megrendezett világbajnokság. A fellépés előtt bejárta a színpadot, s következett a barnítás – a krémmel való lekenés fontos, mert a lámpák fényében így mutat szépen a test, elkészült a frizura és a smink.

– Hét órakor már megkezdődött program, több kategóriában több mint négyszáz versenyzővel. Nyolc óra után volt a bikinis forduló. Utána fél óránk volt, hogy átöltözzünk a gyakorlatokhoz és bemelegítsünk. Ez egy 17 éve összerakott gyakorlatom, több hazai és nemzetközi bajnoki címet is nyertem vele. Ebben a gyakorlatomban szerepel a legtöbb torna-és erőelem, lazasági elem. Minden, amit tudok, benne van. Mivel nyerni mentem, a legerősebb, legnehezebb gyakorlatommal akartam indulni Ez annyira speciális képességeket igényel, hogy újra-és újra be kell gyakorolni. Örülök, hogy összeállt, s amit tinédzserkorban meg tudtam csinálni, most, 33 évesen is bemutattam. Én már annyit voltam színpadon, hogy megvan a verseny minden pillanata: folyamatosan szemkontaktusban vagyok a bírókkal, a közönséggel- én nekik csinálom a show-t. Ez előadó-művészet is. Látom, hogy mi történik az egész aránéban- ez egy nagy élmény. Ott voltak a szüleim, akik 19 éven át végigkísérik az összes versenyemet. Ott volt a párom, aki sportoló volt és tudta, hogy ez nekem mennyire fontos: mentálisan a legnagyobb támaszom volt az egész felkészülésben. Ott voltak a barátaim, barátnőim, akik szintén mindenben segítettek – egyikükkel még együtt kezdtem Fit-Kidezni – mesélte Tóth Cecília.

Öröm és meghatottság az eredményhirdetésen
Fotó: Várszegi Gábor

A versenyszámok után estefelé érkezett el az izgatottan várt eredményhirdetés: a fitness versenyző számára ez volt a világbajnokság legnehezebb pillanata. A három legjobb, legeredményesebb hölgy állt a színpadon, s várták, melyikük hányadik helyen végzett.

– A magyar zászlót előtte odaadtam páromnak és azt mondtam: akkor dobd fel, ha megnyertem. Kellett a lelki támogatás, hogy fel tudjak menni, az nehéz pillanat volt. Azt tudtam, hogy nem leszek harmadik. A második hely volt a mumus. Amikor mondták, hogy második...- csak arra gondoltam: ez nem lehet az én nevem, nem lehet az én nevem – s szólították az amerikai lányt. Euforikus pillanat volt, mikor még nem mondták ki az én nevemet, de már tudtam, hogy én nyertem. Amikor hallottam a nevemet, az nagyon boldog pillanat volt: végre sikerült! A párom feldobta a magyar zászlót- ez is nagy élmény volt. Magamra terítettem a zászlót és elkezdték játszani a Himnuszt. Ezt már nagyon régóta vártam. Akkor elkezdtem sírni. Láttam az egész arénát, megvan minden pillanat. Elmondhatatlanul nagy élmény, felejthetetlen hogy ott vannak velem a szeretteim, akik végigjárták velem ezt az utat. Azóta rengeteg szeretet, üzenetet kapok az emberektől. Azt érzem, hogy ezzel nagyon sok embernek hitet adok, hogy az álmok azért vannak, hogy megvalósítsuk őket. Fontos, hogy merjenek álmodni és küzdjenek az álmaikért. S ha 19 évig tart a megvalósítás, akkor addig, hiszen azért találjuk ki, hogy valóra váltsuk. Az én szlogenem: „éljétek az álmaitokat".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!