Kehidakustány

2016.03.12. 11:58

A történelemmel találkoztunk

Kehidakustány - A Zalaegerszegi Szív és Érbeteg Egyesület tagjaival a közelgő március 15. ünnepi megemlékezésekhez kapcsolódva a hónap elején Kehidakustányban a Deák kúriát- múzeumot látogatta meg.

Civil Tudósítónktól

Zalaegerszegről-Zalacsányba helyközi autóbusszal 34-en utaztunk. Innen a csoport gyalogtúrával és nordic walking botok segítségével közel négy kilométeres utat tett meg az országúton , részben a zalai neves golfpálya mellett, melynek gyepszőnyegét most készítik elő a szezonra. Kehidakustányban felkerestük a Deák kúriát csodálatos parkjával.

Az 1740-es években épült kúriában élt 1808-1854-ig Deák Ferenc az első felelős magyar kormány igazságügyi minisztere. A magyar nemzet emlékezetében a haza bölcseként híressé vált Deák Ferenc évtizedeken keresztül otthonaként tekintett a kúriára, ahol többször fogadta a korszak szellemi életének kiemelkedő alakjait. Múzeumi sétánkon több felirat is szívhez szóló és nem utolsó sorban ma is aktuális az üzenet számunkra. Múzeumi látogatásunk után a kertben látható Zala György által alkotott Deák Ferencet ábrázoló szobornál csoportképet készítettünk, majd 48-as dalokat énekeltünk.

A négy kilométeres utat a vállalkozó kedvűek gyalog tették meg

A gazdasághoz tartozó épületeket néztük meg sétánk során ahol az 50-es évek elejétől komoly gazdaképző iskola működött.

Innen utunk a katolikus templomkertbe vezetett.

Mivel tagjaink idősebb korosztályhoz tartoznak, így egy részük vissza Zalacsányba autóbusszal érkezett. Az edzettebb társaink ismét a gyaloglást választották.

Zalacsány szintén bővelkedik történelmi látnivalóval és a mai ember számára kellemes kikapcsolódásra lehetőséget biztosító villaparkkal és hozzá tartozó programokkal,nyugodt békés környezetben. Megtekintettük A Batthány kúriát a hozzá kapcsolódó épületekkel,amely a XXI század emberének pihenésére szolgál,nyugodt csendes békés környezetben.

A park fái csodálatosak, alattuk a hóvirág szőnyeget alkotva várja a látogatókat.

Szerző: Halász Vincéné




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!