Karmacs

2016.02.02. 15:56

Több szakaszban újul meg a karmacsi templom

Karmacs – A tető felújításával folytatódik a templom több éve tartó rekonstrukciója, s a további felújításra is vannak tervek.

Keszey Ágnes

Tavalyelőtt adományokból újították fel az orgonát, majd kicserélték a nyílászárókat a karmacsi templomban, most pedig a tető rendbetétele folyik.

– Régi azbesztpala van rajta, amit már nem tudtunk pótolni, másrészt környezetszennyező, így muszáj volt kicserélni. A műemlékvédelmi előírások szerint hódfarkú cserepet lehet rárakni, ezért a tető szerkezetét is meg kell erősíteni – tudtuk meg Kiss László esperestől.

A munkálatokat részint pályázati támogatással, részint az a hívek adakozásának segítségével tudják megvalósítani, ezek mellett önerő is szükséges.

– Hatmillió-nyolcszázezer forint támogatást nyert az egyházközség a pályázaton. A tetőfelújítás összesen 14 millió forintba kerül, ezért saját tartalékából tesz még hozzá az egyházközség, de még ez sem elegendő. Az érsekség segítségét is kértük, ennek elbírálása még folyamatban van – részletezte a beruházás költségeit az esperes.

A további tervek között szerepel a torony rendbehozatala is, és a templom külső festése, ezekre azonban még anyagi fedezetet kell találni. A falu közepén álló templomot 1860-ban építették, a veszprémi püspök és a falu lakóinak adakozásából, azután, hogy a település temetőjében lévő korábbi épület rommá vált.

– Az épület a második világháború idején súlyos károkat szenvedett: ekkor a visszavonuló németek Karmacson minden hidat felégettek, az egyik nagyon közel volt a templomhoz, akkor tönkrement az orgona és a tetőzet majdnem fele megsemmisült, a légnyomástól az összes ablak betört. A háborús évek után nagy nehezen tudták felújítani – idézte fel Kiss László.

A Szent Anna tiszteletére szentelt templomban található az Madonna-kép, amelyet egy lengyelországi hívő faragott annak emlékére, hogy a világháború idején a falu több lengyelt is befogadott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!