Karmacs

2016.02.26. 15:58

Szenzációs születés: négyesiker bárányok

Karmacs – Nagy öröm érte a Sabjanics - portát: Rebeka, az anyajuh négy kis bárányt hozott világra. Ez igencsak ritkaságszámba megy, de nem a karmacsi gazdálkodónál.

Keszey Ágnes

Csütörtökön reggel látta meg a napvilágot a négy kis bárány. A juhok általában egy-két bárányt ellenek, így igencsak ritkaság Sabjanics Lajos – az anyajuh gazdája - érdeklődésünkre elmondta: Rebeka sok utóddal és több ikerrel is büszkélkedhet: tavaly három, tavalyelőtt szintén négy báránynak, azelőtt pedig három báránynak adott életet. Ők mind egészségesen felnőttek, voltak, amelyeket eladtak, s voltak, amelyek a lábosba kerültek.

- Rebeka öt – hat éves lehet, nagyon jó kis állat: szerény, kedves. A vemhesség öt hónapig tart. Csütörtökön reggel hétkor kezdődött az ellés és körülbelül kilenckor fejeződött be. Az átlagos egy, kettő bárány, de ez a létszám szenzációs. Nagyon meglepődtem, ennyire nem számolt az ember – mesélte lapunknak Sabjanics Lajos, aki nem tudja, vajon miért ennyire termékeny Rebeka, akit egyelőre biztos, hogy megtartanak még jó ideig.

Gondos gazdáik – csakúgy, mint az előző években – pótolják a szoptatás mennyiségét: Sabjanics Lajos és felesége tejet langyosítanak, cumisüvegbe töltik, s azzal táplálják a kis bárányokat, akik pénteken már a kertben is sétáltak egyet. Hogy Rebeka melyik kossal keveredett szerelmi viszonyba, azt nem lehet tudni. A kis bárányokat – ha felnőnek – vagy értékesítik, vagy a családi asztalra kerülnek.

A Sabjanics családnak egyébként sokat segít a kicsinyekkel együtt már 14 tagú a nyáj: legelnek, így karbantartják a területet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!