klasszikus finomság

2017.12.20. 14:32

Így készül a tél kedvenc desszertje, a sült alma

Igazi jolly joker, és szinte mindenki szereti.

Forrás: Shutterstock.com

Fotó: Photographee.eu

A sült alma nem véletlenül egy rendkívül népszerű édesség: a gyümölcsöt ugyanis megsütheti önmagában vagy töltve, édesítheti mézzel vagy kínálhatja vaníliaszósszal is. Nincs is annál jobb, mint amikor zimankós napokon belengi a lakást az illata! Könnyen variálható és a töltelék hozzávalói tekintetében tág teret enged a kreativitásnak – írja a Mindmegette.

Így készül

Alaposan mossa meg az almákat, és kiszúróval távolítsa el a magházukat, hogy a gyümölcsök egyben maradjanak.

Az üregekbe kanalazzon tetszőleges tölteléket, majd ültesse az almákat tűzálló tálba vagy sütőpapírral leterített tepsibe, és süsse őket a 200 fokra előmelegített sütő középső részében 25-30 percig. A sütési idő az almák nagyságától függően változhat.

Praktikus tanácsok

A tálba vagy tepsibe helyezés előtt vágja egyenesre az alma alját, hogy sütés közben stabilan álljon.

Több finomság fér bele, ha megskalpolja, és üreget váj bele a töltelék számára.

Savanykás almából az igazi

Sült almát régen csak téli tárolásra alkalmas fajtákból készítettek. Ezek a nyári almákhoz képest több savat tartalmaznak, és savanykás ízükhöz jól illenek az édes töltelékek és szószok. Pl. Boskooppal, Elstarral vagy Jonagolddal biztosan nem fog mellé.

Töltelékek

Kezdetben az almát a magházával együtt, egészben sütötték mindaddig, amíg a héja megrepedt. Ekkor kivették, megszórták cukorral és azonnal fogyasztották.

Manapság se szeri, se száma a különféle változatoknak: a dióval, mandulával, mazsolával, aszalt gyümölcsökkel megtömött sült almát téli estéken forralt borral, punccsal kínálhatja. Akár a tölteléket is megbolondíthatja alkohollal.

A mézes diós töltelékeket az adventi sütéshez használt fűszerekkel – fahéjjal, szegfűszeggel, csillagánizzsal, vaníliával – ízesítheti. Édesszájúként a kedvenc dzsemét is a kivájt almába töltheti.

Borítókép: Illusztráció

Photographee.eu / Shutterstock.com

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!