másodfokú a figyelmeztetés

2019.06.13. 07:50

Tovább tombol a hőség Zalában: ezúttal extrém UV-B sugárzás várható

A tartós hőség miatt csütörtökre már első- és másodfokú figyelmeztetéseket is kiadott az Országos Meteorológiai Szolgálat. Zalában a másodfokú figyelmeztetés van érvényben.

MTI, zaol.hu

Fotó: pixabay.com

Az előrejelzés szerint csütörtökön maximum 34 fokig melegedhet a levegő hőmérséklete. A délutáni élénk szél kissé enyhíti a forróság okozta panaszokat.

Orvosmeteorológia

Habár fronthatással nem kell számolni, a légkör magasabb szintjein fölénk érkező meleg levegő miatt az időjárás-változásokra különösen érzékenyen reagálóknál melegfronti hatások tapasztalhatók. Többek között fejfájás, teljesítőképesség-csökkenés, vérnyomásváltozás tapasztalható, de akár ingerlékenyebbekké is válhatnak.

UV figyelmeztetés

Csütörtökön, a figyelmeztetési értéket meghaladó, 8.1-es (extrém) UV-B sugárzás várható, ezért fokozottan védekezzenek a napsugárzás által okozott leégés ellen. Amennyiben lehetséges napközben 11:00 és 15:00 óra között kerüljék a napozást. Vállat takaró póló, szalmakalap, illetve fényvédő krém használata mindenképpen javasolt. Normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában