hőségriadó

2019.06.26. 07:50

Készülj fel! Nagyon erős UV-B sugárzás lesz Zala megyében

Igazán forró, nyári napnak nézünk elébe.

zaol.hu

Fotó: pixabay.com

A minimum hőmérséklet 21 fok körül alakul, míg a maximum elérheti a 33 fokot. A mérsékelt délnyugati szél némileg enyhít a hőségérzeten.

Orvosmeteorológia

Jelenleg fronthatás ugyan nem terheli a szervezetünket, de az átlagosnál melegebb idő tartós stresszt gyakorol mindenkire. Különösen a kisgyermekekre és idősekre jelent veszélyt a meleg. Ilyenkor ugyanis a keringésünk jelentősen leterhelt, mert a szervezet számára nehezebb a plusz hőt leadni, semmint a hideg ellen védekezve hőt termelni. Ezért fennáll a hőguta veszélye, különösen a szabadban dolgozóknál. Fontos odafigyelni az elveszített folyadék és az izzadással távozó sók pótlására, lehetőség szerint izotóniás itallal. Mivel a hőmérséklet az éjszakai órákban is magasnak mondható, ezért nyugtalanul aludhatunk, nem tudjuk kipihenni igazán magunkat, így a szervezet egyre jobban elfárad. Érdemes a szervezetünk terhelését átmenetileg megszüntetni – akár vízparton, de 1-2 óra eltöltése klimatizált helyen is sokat segíthet.

UV figyelmeztetés

A figyelmeztetési értéket meghaladó, 7.7-es (nagyon erős) UV-B sugárzás várható. Fokozottan védekezzenek a napsugárzás által okozott leégés ellen. Amennyiben lehetséges napközben 11:00 és 15:00 óra között kerüljék a napozást. Vállat takaró póló, szalmakalap, illetve fényvédő krém használata mindenképpen javasolt. Normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet.

Előrejelzés

Csütörtökön szintén hasonlóan meleg időben lesz részünk, azonban délutánra megnövekszik a felhőzet. Záporokra, zivatarokra számíthatunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában