izzasztó nap

2019.06.26. 11:00

Hőségriadó: nagyon meleg lesz Zala megyében

A hőség miatt szerdára már az egész országra figyelmeztetéseket adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

zaol.hu

Forrás: Shutterstock.com

Fotó: Artie Medvedev

Egyes fokozatú hőségriadó van érvényben Zala megyében, szerdán napközben 33 fokra is felmelegedhet a levegő.

Holnap se érkezik enyhülés, akár 35 fokra is felkúszhat a hőmérő higanyszála, azonban csapadékra is számíthatunk. Az UV-B-sugárzás maximuma is elérheti a nagyon erős szintet.

Fotó: met.hu

Jelenleg fronthatás ugyan nem terheli a szervezetünket, de az átlagosnál melegebb idő tartós stresszt gyakorol mindenkire. Különösen a kisgyermekekre és idősekre jelent veszélyt a meleg. Ilyenkor ugyanis a keringésünk jelentősen leterhelt, mert a szervezet számára nehezebb a plusz hőt leadni, semmint a hideg ellen védekezve hőt termelni. Ezért fennáll a hőguta veszélye, különösen a szabadban dolgozóknál. Mivel a hőmérséklet az éjszakai órákban is magasnak mondható, ezért nyugtalanul aludhatunk, nem tudjuk kipihenni igazán magunkat, így a szervezet egyre jobban elfárad. – írja a met.hu.

Mit tegyünk a kánikulában?

A nagy meleg és a perzselő napsütés mindenkinek a szervezetére fokozott terhelést ró, amit leginkább megfelelő folyadékbevitellel ellensúlyozhatunk. Fontos, hogy a cukros üdítőital és alkohol helyett inkább vizet igyunk, és legalább két-három liter folyadékot fogyasszunk naponta. Hogy miért nem jó megoldás, ha legurítunk néhány korsó hideg sört? Az alkoholok vízhajtó hatásúak, így a vizelettel kiürült folyadék nem tud verejtékké válni és a testet hűteni. Nem beszélve arról, hogy az alkohol hatása alatt levő ember könnyen elkábul, és így esendőbbé válhat a napsugárzással szemben.

A folyadékbevitel mellett a rendszeres, kielégítő táplálkozás is fontos. Naponta legalább egyszer fogyasszunk meleg ételt. A napközbeni hőség idején könnyű, szellős ruházat ajánlott, de az is fontos, hogy az ember fejét ne érje tartós, közvetlen napsütés, egyrészt az erős UV-sugárzás, másrészt a napszúrás veszélye miatt. Ájulásos rosszullét esetén legjobb, ha hűvös, árnyékos helyen lefektetjük a segítségre szorulót, hiszen így az átmeneti vérkeringési zavar hamar rendeződhet. A ruházatát a mentők érkezéséig lazítsuk meg, a fejét hűtsük nedves kendővel.

A szemünk egészségét is óvjuk a naptól

A szemet ért túlzott UV-fénynek is szerepe van a szürke hályog kialakulásában, ennek esélyét megfelelő napszemüveg viselésével csökkenthetjük.

– Az UV-fény kiválthatja a szürke hályogot, és gyorsíthatja is a betegség romlását. Ennek megelőzésére a legtöbb, amit tehetünk, hogy jó minőségű, UV-szűrővel ellátott, optikában vásárolt napszemüveget viselünk, és lehetőség szerint ne menjünk tűző napra a kritikus 11 és 15 óra közötti időszakban, amikor a legerősebb a nap sugárzása – hangsúlyozta Földvári Béla szemész főorvos.

A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy a szürke hályogos beteg erős napfényben sokkal rosszabbul lát, ezért ilyenkor kerülni kell például az autóvezetést.

A betegség első tünete még csalóka, ugyanis közelre egyre jobban lát a páciens. Ez­után a lencsén homályos foltok jelennek meg, a látás egyre ködösebbé válik. Olyan, mintha vízfüggönyön át nézne az ember. – írtuk meg egy korábbi cikkünkben.

Hogyan használjuk a klímát?

Hőségben az is gond lehet, ha nincs klíma, ám az szintén kellemetlenségekhez vezethet, ha van, de túl hidegre állítják. És persze az is probléma, ha nincs rendesen kitisztítva.

A hőmérséklet esetében figyelembe kell venni például a munka jellegét és a dolgozó munkavállalók fizikai megterhelését. Egy helsinki tanulmány szerint a munkahelyeken a legmagasabb termelékenység 22 Celsius fok körül érhető el, s 23-24 foktól fölfelé romlik a munkateljesítmény. Ha valakinek például 30 fokos környezetben kell dolgoznia, akkor a kutatás eredményei alapján 8,9 százalékkal rosszabb teljesítményt nyújt annál, mint ha 22 fokban tevékenykedne.

De a túl hideg sem tesz jót a munkavállalóknak. Erről és a vonatok klímahasználatáról, ide kattintva olvashat bővebben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában